Ovo je PRVI srpski kolač: Nastao je od zimnice, a recept za njega danas malo ko pamti

0
3044

Sušeni kolačići od šljiva nekada su u užičkim selima bili obavezna zimnica i poslastica koja se u posebnim, zimskim prilikama delila tek pomalo i tek ponekom.

„To je prvi srpski kolač, tako ga zovu, ja sam naučila od moje mame i od moje bake, one su pravile i moja generacija se seća, dok ovi mlađi ne znaju pa onda iz radoznalosti probaju ili kupe“, kaže Ana Dabović iz Sirogojna.

Pročitajte i  Trik da vam orhideje cvetaju tokom cele godine: Dodajte u prokuvanu vodu ovu biljku, i rašće kao lude

Recept za tradicionalni, bakin kolač koji zadržava miris i ukus šljive, naizgled je jednostavan, a sastojci – dobre, zrele madžarke, suva drva, malo brašna, sunce i strpljenje.

RTS printskrin

Kuva se samo šljiva dok ne učezne voda. Onda se to lepo zgusne kad se doda brašno, pa se stavlja na kupusnu lisku, suši se, prevrće se par dana, do dvadesetak, mesec dana, zavisi od vremena. Bitno je da sunca ima dosta“, napominje Dabovićeva.

Pročitajte i  Naređajte palačinku na palačinku i prelijte ČOKOLADOM: Dobiđete najbolju poslasticu koja se topi u ustima

Svake jeseni Ana napravi najmanje 500 kolačića, a oni odu na sve strane šireći krug njihovih ljubitelja.

„Nosim ih na poklon u Crnu Goru, kad pođem kući u Budvu, a nosim i prijateljima u Bosni. Svi su zadovoljni, prezadovoljni“, ističe Sonja Marković iz Budve.

U svom šarenilu domaće zimnice, prvi srpski kolač postao je zaštitni znak Sirogojna, sela čuvara tradicije, običaja i sećanja.

Pročitajte i  Zbog njega je čuvena pesnikinja ostala NEUDATA: Danas najpoznatija ulica u Beogradu nosi njegovo ime! Evo ko je bio Čika Ljuba

Izvor: Slavica Jovanović/RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime