Ово је ПРВИ српски колач: Настао је од зимнице, а рецепт за њега данас мало ко памти

0
2980

Сушени колачићи од шљива некада су у ужичким селима били обавезна зимница и посластица која се у посебним, зимским приликама делила тек помало и тек понеком.

„То је први српски колач, тако га зову, ја сам научила од моје маме и од моје баке, оне су правиле и моја генерација се сећа, док ови млађи не знају па онда из радозналости пробају или купе“, каже Ана Дабовић из Сирогојна.

Pročitajte i  Славимо Свете Враче Козму и Дамјана: За здравље и оздрављење најмилијих изговорите ОВУ МОЛИТВУ!

Рецепт за традиционални, бакин колач који задржава мирис и укус шљиве, наизглед је једноставан, а састојци – добре, зреле маџарке, сува дрва, мало брашна, сунце и стрпљење.

РТС принтскрин

Кува се само шљива док не учезне вода. Онда се то лепо згусне кад се дода брашно, па се ставља на купусну лиску, суши се, преврће се пар дана, до двадесетак, месец дана, зависи од времена. Битно је да сунца има доста“, напомиње Дабовићева.

Pročitajte i  У кога су Срби веровали пре хришћанства: Празник Видовдан био је посвећен овом богу!

Сваке јесени Ана направи најмање 500 колачића, а они оду на све стране ширећи круг њихових љубитеља.

„Носим их на поклон у Црну Гору, кад пођем кући у Будву, а носим и пријатељима у Босни. Сви су задовољни, презадовољни“, истиче Соња Марковић из Будве.

У свом шаренилу домаће зимнице, први српски колач постао је заштитни знак Сирогојна, села чувара традиције, обичаја и сећања.

Pročitajte i  Народни обичаји на Видовдан: У ноћи уочи празника догађа се ЧУДО, потребне су вам само 3 ствари за то!

Извор: Славица Јовановић/РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име