Ovo su nekada mesile naše bake: Stari srpski recept za gurabije

Sećate li se mirisa tek pečenih gurabija, dok ih baka vadi iz vrele pećnice? Mnogima je to jedna od najlepših uspomena na detinjstvo. Najčešće bi ih bake mesila zimi, nedeljom. Za vreme krize, kada kao deca nismo imali druge slatkiše, ovaj je bio omiljeni kom su se deca uvek radovala. Lak je za pripremu i ne zahteva mnogo sastojaka. Prisetite se i vi vaših detinjih trenutaka kroz fantastičan ukus gurabija!

brasno

Sastojci:

250gr masti
250gr šećera
3 jajeta
500gr brašna
(strugana kora limuna, po želji)
malo oraha

Način pripreme:

Umutiti 250gr masti sa 250gr šećera, dodati tri jajeta i struganu koru limuna. Na kraju sipati brašno i dobro izraditi testo. Praviti male loptice, prstom napraviti udubljenje u sredini, ređati u pleh i peći na umerenoj temperaturi, dok ne porumene. Treba da odstoje do upotrebe, da bi bile ukusnije.
Na gurabije se mogu, pre pečenja, utisnuti polovine oraha, lešnika, badema ili se mogu posuti seckanim orasima.

gurabije

Prijatno! 🙂

 

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...