Паметник, спомен костурница: Заједничко гробно место српских и бугарских војника

0
372

Ова спомен костурница се налази на Нешковом брду изнад Димитровграда и заједничко је место српских и бугарских војника и официра из рата 1885. године.

паметник

Споменик је изграђен 25 година после тог догађаја, а занимљиво је да су у овом рату учествовала и два велика писца.

Српско-бугарски рат је трајао од 14. новембра 1885. до 3. марта 1886. године. Донео је знатне губитке и једној и другој страни, али није утицао на промену границе.

Pročitajte i  Рођени брат Павла Вуисића био је ИСТО ГЛУМАЦ - Сви смо га гледали у ОВИМ легендарним остварењима, а нисмо имали појма КО ЈЕ!

паметник

У бици на Нешковом брду посебно се истакао капетан Михајло Катанић. Видевши да пуковска застава пада у руке непријатељске војске, с револвером у руци утрчао је у групу бугарских војника, убио четворицу, успео да преотме назад српску заставу и упркос већем броју задобијених рана од метака и бајонета, успео да се одмакне и да заставу добаци низ брдо једном српком војнику.

Pročitajte i  Најбољи трик за чишћење шпорета: У ЈЕДНОМ ПОТЕЗУ нестају све наслаге и масноће

Катанића су Бугари заробили и лечили, а у болници га је посетио и бугарски кнез Александар Батемберг и честитао му на храбрости.

паметник

Паметник на бугарском значи споменик, а и многе асоциран на памјат, оносну славу једноставно на памет. Нажалост, нико у овом рату није имао много памети. Овај споменик је ту да опомене и једну и другу страну на бесмислост рата и велике узалудне жртве.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име