O patrijarhu Irineju je ovo malo ko znao! Da bi ispunio želju Majke Božje podigao čuveni manastir: Ovde NEPOKRETNI PROHODAJU, SLEPI PROGLEDAJU

1
3825
Foto: Jutjub/printskrin/Vikpedija

Zemni ostaci 45. po redu poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja, počivaju u Hramu Svetoga Save.

Blaženopočivši patrijarh Irinej upokojio se 2020. godine, a detalji iz njegovog života i rada tek izlaze na videlo.

Tako malo ko zna da je upravo patrijarh Irinej zadužen za podizanje čuvenog manastira Đunis, u kome se događaju razna čuda.

Prema predanju, mesto na kome je sagrađen manastir obeležila je Majka Božja, a prema rečima spisateljice Ljiljane Habjanović Đurović, razvoj tog mesta upravo je krenuo kada je 1975. godine Irinej došao na mesto episkopa niškog.

Pročitajte i  Zelenski spomenuo Gavrila Principa i Sarajevski atentat: U svom govoru dotakao se Srbina - evo šta je rekao!

– On je ispunio želju Majke Božje. Po predanju 1898. godine Bogorodica se javila devojci Milojki u selu Đunisu pored Kruševca i rekla joj da želi da se tu podigne crkva Presvete Bogorodice i ženski manastir. Jednu malu crkvu, koja više liči na neku kućicu, podigli su bogomoljci u vreme vladike Nikolaja, a onda je kasnije, kad je došao za episkopa Nnškog 1975. godine Irinej, onda je krenuo razvoj tog mesta, koji je narod već prihvatio kao svetilište – rekla je spisateljica.

Pročitajte i  POJEDITE SVE MRVICE SA STOLA: Životna lekcija patrijarha Pavla koja će vam promeniti pogled na svet

Habjanović Đurović je dodala da ima i fotografiju na kojoj episkop Irinej osveštava temelje te crkve

– Mi smo snimili i jedan dokumentarni film o tome. Sve ono što mi danas vidimo u Đunisu to je nastalo zahvaljujući patrijarhu Irineju i on je meni već prilikom prvog susreta pričao o svom odlasku tamo – rekla je Habjanović Đurović na domaćoj televiziji.

Pročitajte i  Narodna verovanja za ljubav: Devojka koja uvek pojede sve iz tanjira imaće lepog muža

Brojna su svedočenja da se na izvoru manastira Đunis događaju razna čuda.

Meštani okolnih sela prepričavaju da su mnogi nepokretni, pošto su se napili vode sa izvora pored crkve, prohodali, slepi progledali, a nemi progovorili

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Ne podižu manastire patrijarsi, već se kaže da je manastir podignut u vreme vladavine tog i tog patrijarha, po njegovom blagoslovu. Ovako ispada da je on bio ktitor, a u stvari manastir u Djinisu su podigli vernici, svojim donacijama!

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime