О патријарху Иринеју је ово мало ко знао! Да би испунио жељу Мајке Божје подигао чувени манастир: Овде НЕПОКРЕТНИ ПРОХОДАЈУ, СЛЕПИ ПРОГЛЕДАЈУ

1
4577
Фото: Јутјуб/принтскрин/Викпедија

Земни остаци 45. по реду поглавара Српске православне цркве, патријарха Иринеја, почивају у Храму Светога Саве.

Блаженопочивши патријарх Иринеј упокојио се 2020. године, а детаљи из његовог живота и рада тек излазе на видело.

Тако мало ко зна да је управо патријарх Иринеј задужен за подизање чувеног манастира Ђунис, у коме се догађају разна чуда.

Према предању, место на коме је саграђен манастир обележила је Мајка Божја, а према речима списатељице Љиљане Хабјановић Ђуровић, развој тог места управо је кренуо када је 1975. године Иринеј дошао на место епископа нишког.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

– Он је испунио жељу Мајке Божје. По предању 1898. године Богородица се јавила девојци Милојки у селу Ђунису поред Kрушевца и рекла јој да жели да се ту подигне црква Пресвете Богородице и женски манастир. Једну малу цркву, која више личи на неку кућицу, подигли су богомољци у време владике Николаја, а онда је касније, кад је дошао за епископа Нншког 1975. године Иринеј, онда је кренуо развој тог места, који је народ већ прихватио као светилиште – рекла је списатељица.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Хабјановић Ђуровић је додала да има и фотографију на којој епископ Иринеј освештава темеље те цркве

– Ми смо снимили и један документарни филм о томе. Све оно што ми данас видимо у Ђунису то је настало захваљујући патријарху Иринеју и он је мени већ приликом првог сусрета причао о свом одласку тамо – рекла је Хабјановић Ђуровић на домаћој телевизији.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Бројна су сведочења да се на извору манастира Ђунис догађају разна чуда.

Мештани околних села препричавају да су многи непокретни, пошто су се напили воде са извора поред цркве, проходали, слепи прогледали, а неми проговорили

Извор: Опанак

1 KOMENTAR

  1. Ne podižu manastire patrijarsi, već se kaže da je manastir podignut u vreme vladavine tog i tog patrijarha, po njegovom blagoslovu. Ovako ispada da je on bio ktitor, a u stvari manastir u Djinisu su podigli vernici, svojim donacijama!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име