Патријарх Иринеј о “Олуји”: Да опростимо јер смо хришћани, али не и да заборавимо

1
994

Поводом Дана сећања на страдале у оружаној акцији “Олуја”, Патријарх Иринеј, који је служио парастос у Бачкој Паланци, изјавио је да тај злочин српски народ не треба да заборави, али да смо као хришћани позвани да опростимо и да се надамо да ће то некога покренути да размисли шта је било и да се такво зло више не догоди.

Наводећи да је у тој акцији пострадао српски народ, патријарх је рекао да се данас после две деценије питамо шта је тај народ руководило и мотивисало да дигне своју руку на браћу са којом је делио поднебље дуги низ година.

“Каква их је сила на то мотивисала и да ли је било неке друге силе која је то могла да задрзи? Била је. То је била институција цркве која је једино могла да заустави тај понор, то зло које је изненадило, не само наш народ већ читав народ света”, рекао је  патријарх.

Да је то учинио неки непознати народ, можда бисмо имали разумевање, али то је народ са којим смо много времена заједнички живели и стварали државу за коју смо се, како је рекао, надали да ће добро доћи свима нама.

Истиче да је то била велика трагедија, али и да је, напомиње, мржња која је била у прошлости присутна и данас.

“Шта да учинимо да се то стање измени? Тај злочин не смемо да заборавимо, али ми као хришћани смо позвани да опростимо. Врлина је опростити и да се зло никада не понови”, рекао је он.

Подсетио је на речи патријарха Павла који је рекао да ниједно зло никада није донело добро ниједном народу, те да је једини начин да се ослободимо последица зла јесте да се молимо Богу.

“То је једини начин да се зло излечи. Остаје нам да се Богу молимо да завлада љубав и да не напуштамо отаџбину која је пребогата у добрима својим и где нећемо наћи сличну у далеком свету”, рекао је патријарх Иринеј и позвао на повећање наталитета.

Преостаје нашим мајкама да буду “Царице Милице” и “мајке Југовића” које су рађале, не једно и двоје деце што је омогућило да преживимо страшан период под Турцима.

“Биле су многе царице Милице и многе мајке Југовића које су децу рађале, а деца су бранила своју отаџбину”, нагласио је Иринеј.

Извор: Блиц

1 KOMENTAR

  1. Докад више с тим апелима за опрост?! Зар само Срби да опросте а они да понављају злодјела

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име