Патријарх Иринеј почиваће у НАЈЛЕПШЕМ ХРАМУ: Биће први поглавар који је сахрањен баш на том месту

0
1066
Foto: Youtube/printscreen

Његова светост патријарх Иринеј биће највероватније сахрањен у крипти Храма Светог Саве. Место где ће почивати земни остаци 45. поглавара у трону Светог Саве је “амбулаторијум”, просторија иза олтара крипте.

То је изјавио шеф Информативне службе СПЦ протођакон Радомир Ракић и додао да би покојни патријарх, ако није другачије одредио тестаментом, био први патријарх СПЦ сахрањен у београдском Храму. Поглавар Српске цркве Иринеј преминуо је јутрос у 7.07 часова у 91 години.
Патријарх Иринеј је први поглавар који ће бити сахрањен у овом делу Храма, који је и кад је замишљен давне још 1895. године, био предвиђен за патријархе. У Патријаршији за лист кажу да једино што може утицати на промену места јесте патријархов тестамент.

Pročitajte i  За силовање секао руке и нос, за псовку да се осмуди брада, пијаницама копао очи: Ево како је изгледао бруталан Душанов законик

– Уколико је Његова светост у тестаменту оставио посебно жељу где да му почивају земни остаци – каже саговорник листа.

Поглавар Српске цркве Иринеј преминуо је данас у 90 години. Вест да је умро патријарх Иринеј стигла је након 15 дана тешке борбе са корона вирусом, коју је патријарх изгубио пошто му је здравствено стање нагло погоршано у ноћи између среде и четвртка.

Шта је амбулаторијум?

Део крипте у ком ће бити сахрањен – амбулаторијум је простор иза олтара и врло је редак у православним храмовима. Свега неколико у свету православних храмова има овај простор. Амбулаторијум у Храму Светог Саве на Врачару грађен је по узору на Свету Софију Цариградску. Има врата кроз која се улази, а овај простор – у коме ће бити сахрањен патријарх Иринеј, али и потоњи српски патријарси уколико не буду имали посебна завештања – окружује олтар крипте.

Pročitajte i  ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈА СРПСКА ПЕСМА: Потиче из Смедерева, а записао ју је један Италијан

Сама крипта храма је намењена гробној цркви, а посвећена је светом кнезу Лазару

Градња Храма Светог Саве практично је и приведена крају баш у време патријарха Иринеја. Kамен од којег је започета градња освештан је давне 1939. године види се у крипти. Сама крипта је намењена гробној цркви, а посвећена је светом кнезу Лазару. Kрипту Храма Светог Саве прате разне приче. Међу њима и оне да су се током Другог светског рата у њој скривали Београђани од бомбардовања и да им је била сигурно уточиште. Потом и да је немачка војска у њој држала цистерне са горивом.

Pročitajte i  Кајања на самрти: Епископ Тихон Шевкунов открива за чим људи највише жале када куцне задњи час

Kрипта – део у коме ће бити сахрањен патријарх Иринеј простире се између темеља Храма Светог Саве, и има стубове којима је највећа висина 6.20 метара. Дубина Храма је око седам метара. Завршавање крипте и њено осликавање благословио је почивши патријарх Павле 2001. године.

(Kурир.рс/Блиц)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име