Patrijarh Irinej počivaće u NAJLEPŠEM HRAMU: Biće prvi poglavar koji je sahranjen baš na tom mestu

0
1006
Foto: Youtube/printscreen

Njegova svetost patrijarh Irinej biće najverovatnije sahranjen u kripti Hrama Svetog Save. Mesto gde će počivati zemni ostaci 45. poglavara u tronu Svetog Save je “ambulatorijum”, prostorija iza oltara kripte.

To je izjavio šef Informativne službe SPC protođakon Radomir Rakić i dodao da bi pokojni patrijarh, ako nije drugačije odredio testamentom, bio prvi patrijarh SPC sahranjen u beogradskom Hramu. Poglavar Srpske crkve Irinej preminuo je jutros u 7.07 časova u 91 godini.
Patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u ovom delu Hrama, koji je i kad je zamišljen davne još 1895. godine, bio predviđen za patrijarhe. U Patrijaršiji za list kažu da jedino što može uticati na promenu mesta jeste patrijarhov testament.

Pročitajte i  Posni ručak za 2 osobe: Spremite hrskave i zdrave filete! Za ceo obrok potrebno je samo 300 dinara

– Ukoliko je Njegova svetost u testamentu ostavio posebno želju gde da mu počivaju zemni ostaci – kaže sagovornik lista.

Poglavar Srpske crkve Irinej preminuo je danas u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.

Šta je ambulatorijum?

Deo kripte u kom će biti sahranjen – ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je redak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor. Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor – u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja – okružuje oltar kripte.

Pročitajte i  Najkraća molitva čija snaga pomera i planine: Ako mislite da vas je snašlo zlo evo kako treba da molite!

Sama kripta hrama je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vreme patrijarha Irineja. Kamen od kojeg je započeta gradnja osveštan je davne 1939. godine vidi se u kripti. Sama kripta je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru. Kriptu Hrama Svetog Save prate razne priče. Među njima i one da su se tokom Drugog svetskog rata u njoj skrivali Beograđani od bombardovanja i da im je bila sigurno utočište. Potom i da je nemačka vojska u njoj držala cisterne sa gorivom.

Pročitajte i  8 stvari koje su roditelji dopuštali deci 1980. godine: Danas bi mnogima bile potpuno nezamislive

Kripta – deo u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej prostire se između temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara. Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je počivši patrijarh Pavle 2001. godine.

(Kurir.rs/Blic)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime