Патријарх Павле ПРЕДВИДЕО судбину Јоаникија: Због његових речи владика се заплакао

0
3506

Ако је у православном свету и било оних који нису чули за епископа никшићко-будимљанског Јоаникија, то се променило 12. маја, на празник Светог Василија Острошког.

Тада је ухапшен након литије у Никшићу на којој се окупило више од 10.000 верника и тиме ушао у историју Црне Горе као први српски владика који је утамничен у 21. веку.

– Никакав проблем ја немам с тим. Мене је понекад срамота што сам на слободи, што нисам у затвору, с обзиром на све оно што се догађа – изјавио је само неколико сати пре него што су му припадници полиције наредили да скине панагију и мантију и сместили га у ћелију.

Pročitajte i  У једну београдску улицу стаје сва српска историја: Дирљива прича Моме Капора о томе ко смо, шта смо и од чега смо направљени

– Боримо се и идемо путем наших предака. Носимо свој крст достојанствено. Идемо путем оних који су гинули и крв проливали и главе своје полагали за светиње. Тако смо очували нашу веру, тако ћемо је и данас чувати ако буде требало – рекао је Јоаникије.

Фото: Јутјуб/принтскрин

Народ у Црној Гори, а нарочито Никшићани који су га данима чекали испред затвора и, према сопственим речима, били спремни да дају живот за слободу овог владике, знају зашто га браћа архијереји зову Молитвеник, колико има чисто монашко срце, колико је јак и непоколебљив у вери и посвећен само путу Господа и одбрани светиња.

Pročitajte i  Трагична љубав Ј. Ј. Змаја: Изгубили су ЧЕТВОРО ДЕЦЕ, а својој Ружи посветио је најлепше стихове и после ЊЕНЕ СМРТИ

А ко је и какав је у ствари Јоаникије, који се никада није наметао и медијски експонирао препознао је први најомиљенији српски патријарх – Павле.

Многи из врха СПЦ ових дана, док је владика Јоникије био утамничен, сетили су се да је патријарх Павле 2009. године, само неколико дана пред смрт, рекао да се нада да ће на чело СПЦ једног дана доћи управо Јоаникије. Према сведочењима, када је епископ никшићки дошао да посети већ веома болесног патријарха Павла, није скривао своју тугу што види да је крај његовог овоземаљског живота веома близу.

Pročitajte i  Свети Харалампије заштитник од свих болести и изненадне смрти: Помолите му се овим речима за добро здравље

– Неки желе моју столицу, неки јој се надају, а ти само желиш да послужим још цркви српској. Дао Бог да те удостоји да седнеш на престо Српске православне цркве – рекао је тада патријарх из болничке постеље, а на те речи Јоаникије је заплакао, сведоче многи из СПЦ.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име