На обронцима Старе планине откривена је нова врста биљке за Србију – патуљаста ефедра, саопштио је Природњачки музеј чији ботаничари су дошли до открића током флористичких истраживања.

Ефедру (Ephedra distachya L.) је у подножју Старе планине у околини Књажевца, на заштићеном подручју парка природе, сасвим случајно, током прошлогодишње флористичке екскурзије, пронашао доктор Марјан Никетић, музејски саветник и угледни српски ботаничар, а своје откриће недавно је публиковао у научном часопису Ботаника Сербика.

Pročitajte i  Историја Суботице: Отмени град на северу Бачке био је место сукоба великих царства

На површини мањој од 200 квадратних метара констатовано је једва 70 јединки.

Припадници групе ових биљака су реликти и процењује се да су старости од око 250 милиона година, што значи да су преци ових биљака настали пре диносауруса, четинара и биљака цветница.

У народу их зову вилина брада, метлина, коситерница или власац, а заједнички латински назив им је Ephedra L.

Pročitajte i  Боље него у посластичарници: Рецепт за најмеканије принцес крофне

Ово име је познато и по лековитом алкалоиду ефедрину који се некада из њих добијао, а данас се производи синтетичким путем.

Иако је одавно познато да су ефедре распрострањене у топлијим и сувљим деловима Балканског полуострва, па и у суседним земљама, за постојање представника овог рода у флори Србије није било ни наговештаја.

Патуљаста ефедра има статус ретке и угрожене врсте.

Pročitajte i  СРПСKИ ОБИЧАЈ KОЈИ ДОНОСИ СРЕЋУ: Шта заиста значи кад проспете воду за неким?

На основу ИУЦН критеријума (The International Union for Conservation of Nature) популација ефедре у Србији процењена је као крајње угрожена.

Значајан фактор угрожавања је и зарастање станишта, а потенцијално може бити и сакупљање.

У циљу очувања ове врсте и њеног станишта, у сарадњи са надлежним институцијама, ускоро ће бити предузете и конкретне мере заштите, наведено је у саопштењу Природњачког музеја.

РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име