Novo otkriće: Pečat kneza Lazara pronađen u ruševinama srednjevekovnog grada na Rudniku

0
1795

Pečat od izuzetne važnosti sa ugraviranim vladarskim grbomi natpisom ” Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje” pronađen je nedavni u ruševinama srednjevekovnog grada Rudnika. Pečat je izrađen u negativu kako bi nakon otiskivanja u vosku ili zlatu mogao pravilno da se čita, a arheolozi tvrde da je ovu matricu mogao da nosi samo knez Lazar ili neko od njegovih najbližih saradnika. Nakon ispitivanja koje je obavljeno u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture utvrđeno je da je reč o autentičnoj leguri koju su napravili ovdašnji metalurzi.
Pečat je napravljen od legure koja sadrži 80 odsto bakra, osam odsto olova, šest odsto kalaja, dva odsto cinka i jedan odsto silicijuma. Stručnjaci smatraju da je pronađena matrica verovatno imala i drugi deo, a potraga za njim tek počinje.
Kako je titula koja se nalazi na matrici starija od prikazane na reljefu u Hilandaru, smatra se da je knez Lazar ovaj pečat koristio u ranoj fazi vladavine, u periodu neposredno nakon 1373. godine kad je pobedio velikaša Nikolu Altomanovića.

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime