Smernice za savršeno pečenje: Tajna ukusne praznične prasetine iz rerne

0
30310

Praznična trpeza je nezamisliva bez prasećeg ili jagnjećeg pečenja. Pečenje iz rerne nikada ne može biti istog ukusa, mirisa i izgleda kao ono sa ražnja. Međutim, postoje neke smernice koje vam mogu pomoći da vaša praznična prasetina iz rerne bude što ukusnija:

1. Obavezno prethodno zagrejte rernu
Rerna mora biti prethodno zagrejana kako bismo obezbedili veću kontrolu temperature i uštedeli na vremenu spremanja. Iako su grejači u rerni ti koji proizvode toplotu njihova površina je mala i ne pokriva celu površinu unutrašnjosti rerne zbog čega se ne može obezbediti ravnomerno zagrevanje komada mesa koje pečemo. Tek nakon određenog vremena (oko 10 minuta) zidovi rerne su zagrejani i sada oni postaju površine koje emituju ravnomernu količinu toplote i time obezbeđuju ravnomernije zagrevanje mesa.
2. Potrudite se da vam rerna i pekač budu što čistiji
Kao što znamo iz iskustva, obična rerna u različitim delovima ima različitu temepraturu koja u pojedinim delovima mođe i da varira. Deo kod stakla je hladniji i emituje manju količinu energije, stoga je bitno menjati položaj pekača unutar rerne. Takođe što su rerna i posuđe čistiji, toplota će se ravnomernije raspodeljivati i smanjuje se mogućnost da pečenje “pregori” na pojedinim mestima.
3. Prelite meso mašću, jer tako ubrzavate vreme pečenja
Sloj masnoće ponaša se kao da je na meso stavljen dodatni poklopac i na taj način temepratura unutar mesa raste do većih vrednosti koje mogu biti veće i od 100 stepeni C.
4. Uvek pratite kako napreduje vaše pečenje
S obzirom da se vlažnost vazduha menja svaki dan, kao i da svaki komad mesa ima različiti količinu vode potrebno pečenje svakog komada prasetine pratiti i “ne ostavljati ga samog”.
tako svaka domaćica ima svoj način pripreme prazničnog pečenja, evo jednog recepta za prasetinu iz rerne:
Potrebni sastojci:

  • komad prasetine
  • 30g masti
  • so
  • pivo
Pročitajte i  Recept za najzdraviju zimnicu na svetu: Cvekla iz tegle bogata vitaminima popravlja krvnu sliku i štiti imunitet

Postupak:

  1. Komade prasetine posolite, utrljajte so sa svih strana i postavite meso tako da kožica bude okrenuta na gore
  2. U pekač sipajte oko 30 ml vode
  3. Komad mesa prelijte sa 30 g rastopljene masti
  4. Pecite na 250 stepeni C u prethodno zagrejanoj rerni
  5. Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pekač i probušitei meso viljuškom na nekoliko mesta. To je potrebno uraditi da bi se sprečilo da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa.
Pročitajte i  Ovako se peku paprike u stanu: Bez dima i nepotrebnog haosa gotovo za čas

Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče.
Ukoliko je prase starije onda se na početku i u nekoliko puta tokom pečenja prase prelijte pivom kako bi kožica bila ukusnija.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime