Смернице за савршено печење: Тајна укусне празничне прасетине из рерне

0
37293
Свињска плећка спремљена на гружански начин

Празнична трпеза је незамислива без прасећег или јагњећег печења. Печење из рерне никада не може бити истог укуса, мириса и изгледа као оно са ражња. Међутим, постоје неке смернице које вам могу помоћи да ваша празнична прасетина из рерне буде што укуснија:

1. Обавезно претходно загрејте рерну
Рерна мора бити претходно загрејана како бисмо обезбедили већу контролу температуре и уштедели на времену спремања. Иако су грејачи у рерни ти који производе топлоту њихова површина је мала и не покрива целу површину унутрашњости рерне због чега се не може обезбедити равномерно загревање комада меса које печемо. Тек након одређеног времена (око 10 минута) зидови рерне су загрејани и сада они постају површине које емитују равномерну количину топлоте и тиме обезбеђују равномерније загревање меса.
2. Потрудите се да вам рерна и пекач буду што чистији
Као што знамо из искуства, обична рерна у различитим деловима има различиту темепратуру која у појединим деловима мође и да варира. Део код стакла је хладнији и емитује мању количину енергије, стога је битно мењати положај пекача унутар рерне. Такође што су рерна и посуђе чистији, топлота ће се равномерније расподељивати и смањује се могућност да печење “прегори” на појединим местима.
3. Прелите месо машћу, јер тако убрзавате време печења
Слој масноће понаша се као да је на месо стављен додатни поклопац и на тај начин темепратура унутар меса расте до већих вредности које могу бити веће и од 100 степени Ц.
4. Увек пратите како напредује ваше печење
С обзиром да се влажност ваздуха мења сваки дан, као и да сваки комад меса има различити количину воде потребно печење сваког комада прасетине пратити и “не остављати га самог”.
тако свака домаћица има свој начин припреме празничног печења, ево једног рецепта за прасетину из рерне:
Потребни састојци:

  • комад прасетине
  • 30г масти
  • со
  • пиво

Поступак:

  1. Комаде прасетине посолите, утрљајте со са свих страна и поставите месо тако да кожица буде окренута на горе
  2. У пекач сипајте око 30 мл воде
  3. Комад меса прелијте са 30 г растопљене масти
  4. Пеците на 250 степени Ц у претходно загрејаној рерни
  5. Повремено, на око 20 минута, извадите пекач и пробушитеи месо виљушком на неколико места. То је потребно урадити да би се спречило да кожица пукне због прегревања и да би масноћа која се налази испод кожице изашла и прелила површину меса.

Дужина печења зависи од тежине комада меса и рачуна се 1кг = 1 х печења + још 10 минута када се отклопи и пусти да се кожица јаче запече.
Уколико је прасе старије онда се на почетку и у неколико пута током печења прасе прелијте пивом како би кожица била укуснија.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име