Na prostorima Balkanskog poluostrva pečenje na ražnju pripremano je od davnina. Legenda kaže da su se hajduci, uskoci i svi odmetnici s proleća okupljali u šumama i viđenje proslavljali upravo pečenjem sa ražnja. Danas je pečenje sa ražnja a pre svega prase na ražnju specijalitet pre svega Šumadije, ali ga je moguće naći i u ostalim krajevima Srbije. U Srbiji se danas, što može izgledati neobično, veoma često mogu videti ražnjevi na kojima se peku prasići, kako postavljeni stoje ispred ulaza u kafanu, a gosti okupljeni sede i čekaju da pečenje bude gotovo. A kad bude gotovo gosti ga naručuju “na kilo”, i jedu u kafani ili ga zapakovano nose kućama.
Pečenje sa ražnja se jede se u svako doba godine, iako se masnija pečenja zbog kalorijske vrednosti preporučljivija u zimskom periodu. Od starosti životinja zavisi koliko će meso biti tvrdo i masno, pa se kao najbolje za pečenje na ražnju preporučuje meso što mlađe životinje.
Pečenje mesa na ražnju (drvenoj ili metalnoj šipki za pečenje mesa) obavlja se neprestanim rotiranjem komada mesa između dva nosača ražnja ispod koga se loži vatra dok se ne dobije žar u većoj količini.
Priprema
Meso se pre postavljanja na ražanj usoli i prelije raznim začinim. Zatim se ražanj sa mesom ravnomerno okreće iznad vatre dok se meso ne ispeče. Tokom pečenja meso se povremeno preliva vodom i raznim začinima.
Ražanj se okreće ručno ili se za to koristi snaga vodene bujice (reka ili potok) slično vodenici. U novije vreme se ražanj okreće pomoću elektromotora. Na ražanj se najčešće stavlja cela (posle klanja i obrade) životinja: vo, ovan, jagnje, jarac, jare, svinja, prase, živina … Na ražnju se može peći i razna divljač.
Pečenjem na ražnju se dobija veoma ukusno meso.
U novije vreme se proizvode i specijalni električni štednjaci (šporeti) u čijim je rernama (pećnicama) instaliran mehanizam za pečenje manje količine mesa na ražnju (najčešće za živinsko meso).
Neizbežan specijalitet na svim slavljima, okupljanjima u prirodi i slavama u Srbiji je prase na ražnju koje se okreće iznad vatre i preliva pivom. Od svih jela sa mesom i svih vrsta mesa, Srbi nekako najviše vole prase na ražnju. Ovaj poseban specijalitet postao je simbol svih, manjih i većih slavlja u Srbiji, okupljanja pod vedrim nebom i tradicionalnih slava.
Koliko je prase na ražnju ukusno, govori i činjenica da većina gostiju iz inostranstva u kafanama i restoranima Srbije prvo naručuje upravo praseće pečenje.