Пећина у којој се крије КРУНА цара Душана: Стрме стазе воде до блага Немањића

0
820

На само двадесетак километара од Чачка налази се село Остра, описано у бројним књигама јер су се управо на том месту уз реку Островку, неприступачним стазама све до врха оближње планине Срби склањали од Турака. Кроз ово место у Шумадији прошао је и Ђурађ Бранковић, који је према предању, у пећини на Острици сакрио пуне сандуке злата и сребра, а међу вредним накитом налазила се и круна која је припадала цару Душану.

Круна цара Душана: мистериозна пећина

О овом благу писао је и Чедомиљ Мијатовић у роману “Рајко од Расине” давне 1892. године и по њему на „митској планинини, пуној пећина, змија и извора“ налази се скривена ризница српских средњовековних владара. Од тада потрага не престаје јер бројни су путници намерници корачали кроз густу шуму како би се обогатили, али то још увек никоме није пошло за руком, па је логично очекивати да је благо и даље ту.

Pročitajte i  Ова намирница избацује све токсине из тела: Најздравија дијета од које се КИЛОГРАМИ сами топе

Ни људи из села Остра ни сами нису остали имуни на идеју о потенцијалном богатству које се можда налази близу њихове куће.

– Кад сам имао око 25 година, био сам знатижељан и одлучио да истражим пећину и уверим се да ли то благо заиста постоји. А потајно сам се надао као и сви да ћу га пронаћи. Ушао сам у пећину око 50 метара, више нисам смео јер су услови заиста претешки. Тада сам успео само открити керамичке слојеве – прича један мештанин.

Овај први покушај, за њега је, како каже, био и последњи јер се више није смео усудити ући у пећину на планини Острици за коју се у прошлим временима веровало да је чувају змије. До сада је овде забележено неколико смртних случајева, па кружи и прича да оне који се одлуче за потрагу прати проклетство.

Pročitajte i  Прави Џејмс Бонд је био СРБИН! Овај ТАЈНИ АГЕНТ из Титела послужио је као инспирација за популарни лик 

– Сигурно је да нешто постоји. Ја овде живим скоро 80 година и сећам се да су погинули човек и жена из Краљева кад су кренули пут пећине, а они нису једини. Ја се никад нисам баш охрабрио да кренем тамо, милији ми је живот, него бил

Уколико нисте довољно храбри да се упутите ка пећини у потрагу за сребром и златом, овај крај ипак не би требало да заобиђете, јер пут ће вас ако не баш до блага Немањића довести до византијског утврђења Соколица које датира од петог века. Осматрачница и пушкарница постављене су тако да гледају на цео слив западне Мораве.

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за киселу зимницу: Туршија из бурета прави се лако, а о укусима причаће се целе зиме

– Најстарији остатци овде се могу пронаћи из бакарног доба и од 2000. године пре нове ере, а први трагови живота овде су утврђени током бронзаног доба, па је Соколица једно од најинтересантнијих историјских налазишта у овом крају, које може имати изузетан туристички потенцијал – изјавила је Делфина Рајић, директор Народног музеја у Чачку.

Планинско утврђење Соколица је кроз историју имало велики стратешки значај, јер је контролисало важне путеве који су са Поморја и Босне преко чачанске котлине водили ка Шумадији.

Рина

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име