За многе у Србији клима уређај је луксуз. Стога је један пензионер из Новог Сада одлучио да сам направи расхладни уређај.

Исак Грађин, некада хемијски техничар, а сада пензионер – иноватор, за само 300 динара направио је патент који његову породицу спасава од летње врелине.

Фото: Б92 принтскрин Јутјуб видео

“Просечан грађанин ове земље своје интелектуалне капацитете напрегне тек кад га мука стисне. Ми иначе не правимо и не производимо као сви други, али се досетимо када је невоља” каже Исак Грађин – иноватор из Новог Сада.

Pročitajte i  На Савицу треба јести масеницу: Рецепт за јело које су муслимани правили на дан Светог Саве

Исаков патент почиње испод земље, у дворишном бунару, наставља се у подруму. Једна цев до хидропака, једна до купатила и – уместо више од 30 хиљада динара, његов клима уређај коштао је само 300.

Фото: Б92 принтскрин Јутјуб видео

“Хладњак сам добио од аутомеханичара, вентилатор сам имао, купио сам црева нека за 300 динара, ето то ми је сав трошак био. А 30 хиљада динара, признаћете, за климу, нема свако данас да да, то је велики трошак” додаје Грађин.

Pročitajte i  Сви знамо за шопску салату, али не знамо ко је у Србији народ по имену Шопи

Овде не кошта ни вода, јер стиже из бунара, а чак је неколико степени хладнија од оне из градског водовода. Добра изолација цеви чини да у просторији буде ефекта, мада без естетике, додаје Исак, који свакако планира да поради и на визуелном ефекту своје иновације.

Фото: Б92 принтскрин Јутјуб видео

“Има црево одводно и доводно, оно је све до ове справе изоловано да не губи, а то је најбитније – да се не изгуби та хладноћа, да не би отишла температура горе. А преко одводног црева одлази у купатило. Мене та вода не кошта ништа” објашњава Исак Грађин.

Pročitajte i  Василица на 4 начина: Направите традиционални српски колач за Православну нову годину

Клима уређај уз помоћ воде из бунара није једини Исаков патент, мада је њему најдражи.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име