Za mnoge u Srbiji klima uređaj je luksuz. Stoga je jedan penzioner iz Novog Sada odlučio da sam napravi rashladni uređaj.

Isak Građin, nekada hemijski tehničar, a sada penzioner – inovator, za samo 300 dinara napravio je patent koji njegovu porodicu spasava od letnje vreline.

Foto: B92 printskrin Jutjub video

“Prosečan građanin ove zemlje svoje intelektualne kapacitete napregne tek kad ga muka stisne. Mi inače ne pravimo i ne proizvodimo kao svi drugi, ali se dosetimo kada je nevolja” kaže Isak Građin – inovator iz Novog Sada.

Pročitajte i  Vratite se kroz vreme i zavirite u Knez Mihailovu ulicu 1913. godine- Jedinstven snimak koji će vas očarati

Isakov patent počinje ispod zemlje, u dvorišnom bunaru, nastavlja se u podrumu. Jedna cev do hidropaka, jedna do kupatila i – umesto više od 30 hiljada dinara, njegov klima uređaj koštao je samo 300.

Foto: B92 printskrin Jutjub video

“Hladnjak sam dobio od automehaničara, ventilator sam imao, kupio sam creva neka za 300 dinara, eto to mi je sav trošak bio. A 30 hiljada dinara, priznaćete, za klimu, nema svako danas da da, to je veliki trošak” dodaje Građin.

Pročitajte i  Tragična sudbina devojke kojoj je Čola posvetio NAJLEPŠU pesmu: Kako bi SAČUVALA svoju ČAST, skočila je sa 11. sprata pravo u SMRT

Ovde ne košta ni voda, jer stiže iz bunara, a čak je nekoliko stepeni hladnija od one iz gradskog vodovoda. Dobra izolacija cevi čini da u prostoriji bude efekta, mada bez estetike, dodaje Isak, koji svakako planira da poradi i na vizuelnom efektu svoje inovacije.

Foto: B92 printskrin Jutjub video

“Ima crevo odvodno i dovodno, ono je sve do ove sprave izolovano da ne gubi, a to je najbitnije – da se ne izgubi ta hladnoća, da ne bi otišla temperatura gore. A preko odvodnog creva odlazi u kupatilo. Mene ta voda ne košta ništa” objašnjava Isak Građin.

Pročitajte i  Životna poruka oca Pajsija: Ljudi se dele samo u dve kategorije- ili su muve ili su pčele

Klima uređaj uz pomoć vode iz bunara nije jedini Isakov patent, mada je njemu najdraži.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime