Пазите се, почиње период врбопуца: Време кад и онај ко није заљубљиве природе лако изгуби главу!

0
1230

“Сав сам ти од лудила некако с прољећа….” каже песма, а ово  буђење пролећа, богами, чини да сви накратко доживимо мало тог позитивног лудила, неопходног и лековитог након досадне зиме.
врбопуц
А баш то лудило у нашем народу одвајкада има свој назив – врбопуц! Пролећно заљубљивање, бујање хормона и еротике, занос и слобода коју осетимо са првим зрацима сунца… доказује да се и ми будимо баш као и сунце након зиме, баш као и пролеће!
Дословно, термин “врбопуц” наши стари користили су за означавање нечег мало другачијег, али врло сличног по смислу…
Тренутак када врба озелени у нашем народу одвајкада називан је “врбопуц”. Иако је још рано за то, јер се листање врбе обично дешава у другој половини марта и првим данима априла, канда из недостатка ваљаног оправдања, први пролећни заљубљеници искористили су баш овај термин како би за своје рано пролећно лудило окривили управо врбопуц. Али не без разлога!
врбопуц
Чим врба озелени, верује наш народ, у свима нама дешавају се необичне ствари. Код жена нарочито. Тиме се позабавила и наука, те је доказано да период врбопуца нема само магичне везе, како су мислили наши стари:
Врба у нашем народу представља значајно дрво ком се приписују многа лековита, обредна али и магијска својства. Сматра се дрветом које подстиче плодност, распирује полну жељу код жена, те и утиче на проширење потомства.
У старија времена врба је служила у обредним радњама у којима је звана шибљика живота. Убраној врбиној гранчици засекла би се прво кора, а сок живота који би из ње почео да цури требало је покупити неком крпицом. Та крпица служила је потом као амајлија и чувала се до наредног пролећа.
врбопуц
И наука је објаснила да је управо период врбопуца и првих пролећних дана идеално време за зачеће. Ево и зашто!
С првим сунчаним данима збацујемо вишак одеће са себе, па се самим тим осећамо и много слободније, атрактивније, сензуалније… Поправља нам се расположење, ведрији смо, дружељубивији… Буде се сва наша чула, а богами, и ми будимо туђа.
врбопуц
За све то крив је витамин Д ког наша кожа упија преко сунчевих зрака. Он утиче на рад женских хормона – прогестерона и естрогена, а то је главни разлог зашто жене баш у том периоду неће имати проблема са овулацијом.
Наши стари нису умели да објасне како и зашто, али су се уверили много пута да су жене током “врбопуца” веома плодне. Још један доказ да нису били нимало наивни нити глупи.
И зато, послушајте наш савет…
Ако планирате потомство, ово је идеално време да то и остварите. За оне који се нећкају како да освоје симпатију, сада је права прилика да, уз мало вештине, искористе период кад хормони и еротски нагон надвладавају разум. Нико неће моћи да одоли правој романтици у пролећном пејзажу!
врбопуц
Слободњаци, паметно искористите буђење раног пролећа и све чари врбопуца које вам доноси наредни сунчани период.
А ви заузети, пазите да се не заљубите и занесете… за еротику пролећног врбопуца можда нећете добити довољно разумевања од вашег партнера.
врбопуц

Срећан нам врбопуц!

Pročitajte i  Савети доктора Несторовића: Крећите се што више, здраво је и не кошта ништа!

Аутор: К. М.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име