Страх од петка 13. старији и од хришћанства: Верује се да је на овај дан настао прародитељски грех

0
967

Многи сматрају да је петак тринаести баксузан дан и на овај датум избегавају да раде било шта што би их могло довести у неки ризик. Психолози, за страх од овог датума, имају посебан, компликован назив-трискаидекафобија. У народу овај страх је познат као – сујеверје.
petak trinaesti
Иако се корен страха од петка 13. управо тражи у религији, постоје назнаке да је страх од ове цифре старији и од хришћанства јер Хамурабијев закон међу својим правилима нема број 13. Верује се да је петак 13. био дан када је Ева појела јабуку са дрвета знања. На тај дан је и Каин убио Авеља, а верује се да су тада почеле библијске поплаве. На Христовој Тајној вечери последњи, тринаести гост био је Јуда, а Христ је разапет на Велики петак.
Баксузлук тринаестице није везан само за малерозно тринаесто прасе, па се зато данас граде зграде без 13. спрата. Многи авиони и позоришта немају обележен 13. ред седишта, а куће у улици се, уместо овим бројем, обележавају са 12а.
Овом дану често и несвесно приписујемо лоше знамење, па смо склони да, уколико нам се деси нешто непријатно и непредвиђено тога дана, све припишемо- баксузлуку самог дана.
Неки стручњаци имају ведрији поглед на последице овог дана, и тврде да он може бити безбеднији од свих других дана, због повећаног опреза код сујеверних.
crna mačka
Politika

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  За дуговечност дома: Које дрво ваља, а које не ваља садити у близини куће

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име