Biseri srpske književnosti : “Srca pište, niko ih ne čuje suze teku, niko ih ne vidi”

0
508

Svoju prvu “pjesmu u prozi” Kočić je objavio u Srpskom književnom glasniku, III/1903. knj. VIII, br. 3, s posvetom Pavlu Lagariću. Sledeće godine “Jelike i omorike” našle su svoje mesto i u drugoj Kočićevoj knjizi (“S planine i ispod planine”)

molitva petra kočića

Sa čistog, blistavog neba prosipa se živa, treperava, vesela svetlost. Miriše drijemovac, to rano, dremovno, planinsko cveće. Po vlažnim proplancima zeleni se zadovoljni, kočoperasti kukurek, a sa suvih prisojnih kamenjaka, izmeđ trule, spržene bujadi, počinju se plaviti mirišljave ljubičice.

Pročitajte i  Kantarion: Lekovita biljka koja leči svaku boljku

Ptice slađano i skladno cvrkuću i, drhćući u nežnom, razdraganom uzbuđenju, preleću s grane na granu. Kroz čađave komenove tihano šumi dim i veselo, lagano se povija kroz tanki, bledunjavosvetli, proletni vazduh, gubeći se u tužnoj, ledenoj modrini jelove šume što se ponosito nadnela nad selom.

Ukočeno, skamenjeno, veličanstveno dižu se jelike i omorike kroz vedru, nasmejanu svetlost. Nešto su tužne, zamišljene. Sve se raduje uskrslom, uzdrhtalom životu, a one? Njima je sve jednako: i proleće, i leto, i jesen, i zima. One su uvek hladne, sumorne, tužne, jer – srce pišti, niko ga ne čuje; suze teku, niko ih ne vidi.

Pročitajte i  Dr Nestorović OBJASNIO zašto su žene SUPERIORINIJA bića: Surovo iskreno opisao je odnos između polova

Kad ih god pogledam, dođe mi teško. Zašto je priroda prema njima, prema mojim milim i dragim jelikama i omorikama, tako nemilostiva srca bila?

Jelike moje i omorike, i ja se više ničemu ne nadam; i moj je život kao i vaš pun nežne, duboke čežnje; ali – srce pišti, niko ga ne čuje; suze teku, niko ih ne vidi.

Pročitajte i  Otkriven NAJNOVIJI simptom korone: Ako primetite OVO u ustima odmah se javite lekaru

Vaše oštre, šiljaste bodlje, to su sledenjene suze – dobro ja to znam! – a njihova zelena boja, to je čežnja, duboka, nežna čežnja za večito zelenim prolećem koje nam neće nikada doći!…

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime