Петровске покладе обележавају се последњи дан одн. последње, трапаве, недеље пред почетак петровданског поста. Ове године Петровски покладе падају у недељу 27. јуна.

Недеља пред почетак поста назива се покладна, онд. трапава недеља. Ова, која је сада у току, покладна је недеља Петровског поста и током ње у нашем народу постоје одређена правила и обичајне радње.

Pročitajte i  Реч БУРАЗЕР сви користимо, а не знамо шта значи: Потиче из турског језика, и нема ни мало лепо значење

Као и код других поклада, припрема се мрсна гозба, по неким селима иду покладни сватови, док се у другим пале лиле. Лиле су буктиње од осушене брезине или трешњине коре.

Обично их пале младићи и дечаци, обилазећи око кућа, торова, извора по три пута, говорећи: “Лила гори жито роди“, или “Весело нам лиле горе, да нам краве добро воде“.

Pročitajte i  Јутарња молитва за благослов деце: Речи које сваки родитељ треба да зна напамет!

Домаћини код којих лилари дођу, дају им белог мрса и нешто друго од хране. Верује се да ће она кућа која награди лиларе, читаве године бити од напретка!

Обичај је и да девојке скупе сламу на гомилу и запале на сеоској утрини. Ту потом долазе лилари и остала омладина, па сви заједно славе и веселе се играјући око ватре, а мушкарци се такмиче у прескакању пламена. Наравно, гозба је такође пропратни део славља, због хране коју су лилари сакупили у селу.

Pročitajte i  Веровања на Петровдан: Све мајке треба да ураде једну ствар са својом децом

Што се тиче других обичаја пред Петровски пост, постоји правило у Источној Србији према ком се на покладни дан никако не ваља чешљати, јер може “сва коса опасти с главе”.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име