PIJANI ŠARAN: Sprema se lako i idealno je rešenje za vašu posnu prazničnu trpezu!

0
8960

Dok osmišljavate trpezu za Badnji dan odn. Badnje veče, i polako kupujete potrebne namirnice, tu smo da vam malo pripomognemo! Imamo za vas odličnu ideju kada je glavno posno jelo u pitanju!

pijani šaran
pijani šaran

U pitanju je pijani šaran kojem ćete teško odoleti!

Za njegovu pripremu vam je potrebno:

  • 2-2,5 kg šarana
  • 1 ceo beli luk
  • 2 kg krompira
  • 2 čaše poluslatkog belog vina

Od začina: 

  •  začin za ribu
  •  biljni začin
  • beli luk u granulama
  • so i biber
  • začin za povrće
  •  crvena aleva paprika
  •  lovorov list
  •  celerov list
Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Priprema: 

Zasecite ribu po leđnom delu od repa prema glavi, zasecajući tanak sloj mesa, odstranite i glavu i oštrim nožem napravite rezove na svaka 2 mm zasecajući meso sve do kičmene kosti sa jedne i sa druge strane.

Tako spremljenog šarana začinite i ostavite da stoji oko 2 sata na hladnom. Za to vreme sitno iseckajte beli luk, pa napunite trbušnu šupljinu šarana lovorom, celerovim listom i belim lukom.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Tepsiju podmažite uljem, stavite šarana i pospite ga ostatkom belog luka. Rernu zagrejte na 220 stepeni i stavite šarana da se peče. Nakon nekog vremena, kada vidite da se šaran malo zapekao, prelijte ga belim vinom. Prilikom daljeg pečenja, s vremena na vreme prelivajte ga sokom u kome se peče šaran.

Za to vreme dok se šaran peče, možete pripremiti krompir. Dobro ga oljuštite, isecite na željenji oblik i stavite ga da se kuva u slanoj, kipućoj vodi  10 minuta. Nakon 10 minuta, izvadite krompir iz vode, posolite ga i dodajte mu malo začina i stavite ga u tepsiju u kojoj je šaran. Pecite ih zajedno sve dok šaran ne bude gotov.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Prilikom služenja ribu i krompir pospite peršunom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име