Изабери своју авантуру, види Србију: Стара планина и Пирот, дестинација са прелепом природом и одличном храном!

0
980

В.д. директора ТОС-а, Марија Лабовић, је са групом новинара, посетила Пирот и Стару планину, у оквиру летње промотивне кампање, под слоганом “Изабери своју авантуру! #vidisrbiju “.

Уверили смо се због чега је Пирот, град мерака и традиције, културе, обичаја, гостопримства, окружен најлепшим природним пределима Старе планине. Локална гастрономија Пирота и Старе планине, као део туристичке понуде, један је од посебних доживљаја када пробате чувени пиротски качкаваљ, пиротску пеглану кобасицу или старопланинску јагњетину.

Првог дана посете, Лабовић је посетила етно комплекс „Нишавска долина“, који располаже са око 30 лежајева у кућама оригиналне српске архитектуре. Одатле смо се упутили ка Специјалном резервату природе Јерма. На путу до тамо, посетили смо Суковски манастир из 19. века о чијем постанку постоји занимљиво предање, које тамошњи монаси, причају на посебан начин. У селу Власи, у кањону реке Јерме, прошетали смо стазама кроз готово нетакнуту природу, а представници „Авантуристичке мреже“ су нас упознали са спортским и авантуристичким садржајима који су у понуди – пешачке, бициклистичке туре, пењање, фестивали (Оутдоор фестивал, Јерма голден траил). Потом смо посетили и манастир Поганово из 14. века, један од многих манастира у овом крају, због чега Пирот, зову и мали Јерусалим.

Директорка ТОС-а Марија Лабовић у посети Пироту и Старој планини
Залазак сунца, посматрали смо са српске средњевековне тврђаве Момчилов град, Кале, из 14.века, која је недавно реконструисана, а проглашена је и за једну од седам најлепших у Србији.
Тврђава Момчилов град, Кале
Другог дана посете пиротском крају, обишли смо парк природе Стара планина, који је највеће заштићено природно добро у Србији, са више од 300 км обележених стаза за планинарење, пешачење, трчање, бициклизам, јахање и друге садржаје. Обишли смо један од три улаза на Стару планину са пиротске страме – Пирот – Рсовци – Дојкинци – Славиња. То је један од  најпосећенијих праваца на Старој планини, који пружа могућности за боравак на селу и активности у природи. Домаћини из туристичке организације Пирот, показали су нам село Рсовци, где смо посетили неколико домаћинстава које нуде смештај, као и пећинску цркву светих Апостола Петра и Павла. У тој цркви је фреска Ћелавог Исуса, јединствена у свету. Посетили смо и локалитет Славињско грло у клисури Росомачке реке. Обишли смо и одмаралишту Врело, у  чијој близини су рибњак пастрмке, визитор центар ЈП Србијашуме, као и извор Врело по коме је одмаралиште добило назив. На истом путном правцу је село Дојкинци где се налази најмодернији планинарски дом у Србији – планинарски дом Дојкинци. То је својеврсна база за планинаре, планинске тркаче, породице са децом  и све љубитеље активности на планини.
Фреска ћелавог Исуса
Готово  1/3 свих водопада у Србији налазе се на Старој планини, неки од њих откривени  у релативно скорије време. Посетили смо један од најдоступнијих и најусликанијих водопада – водопад Тупавица у близини села Дојкинци. Дводневну авантуру, завршили смо у складу са нашим слоганом „Изабери своју авантуру! #vidisrbiju“ вожњом џиповима кроз специјални резерват природе Арбиње до Понора, места које је доказ тога колико је природа моћна и неазустављива.
Погледајте нашу галерију и доживите атмосферу Пирота и Старе планине:
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име