Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju: Stara planina i Pirot, destinacija sa prelepom prirodom i odličnom hranom!

0
833

V.d. direktora TOS-a, Marija Labović, je sa grupom novinara, posetila Pirot i Staru planinu, u okviru letnje promotivne kampanje, pod sloganom “Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju “.

Uverili smo se zbog čega je Pirot, grad meraka i tradicije, kulture, običaja, gostoprimstva, okružen najlepšim prirodnim predelima Stare planine. Lokalna gastronomija Pirota i Stare planine, kao deo turističke ponude, jedan je od posebnih doživljaja kada probate čuveni pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu ili staroplaninsku jagnjetinu.

Prvog dana posete, Labović je posetila etno kompleks „Nišavska dolina“, koji raspolaže sa oko 30 ležajeva u kućama originalne srpske arhitekture. Odatle smo se uputili ka Specijalnom rezervatu prirode Jerma. Na putu do tamo, posetili smo Sukovski manastir iz 19. veka o čijem postanku postoji zanimljivo predanje, koje tamošnji monasi, pričaju na poseban način. U selu Vlasi, u kanjonu reke Jerme, prošetali smo stazama kroz gotovo netaknutu prirodu, a predstavnici „Avanturističke mreže“ su nas upoznali sa sportskim i avanturističkim sadržajima koji su u ponudi – pešačke, biciklističke ture, penjanje, festivali (Outdoor festival, Jerma golden trail). Potom smo posetili i manastir Poganovo iz 14. veka, jedan od mnogih manastira u ovom kraju, zbog čega Pirot, zovu i mali Jerusalim.

Direktorka TOS-a Marija Labović u poseti Pirotu i Staroj planini
Zalazak sunca, posmatrali smo sa srpske srednjevekovne tvrđave Momčilov grad, Kale, iz 14.veka, koja je nedavno rekonstruisana, a proglašena je i za jednu od sedam najlepših u Srbiji.
Tvrđava Momčilov grad, Kale
Drugog dana posete pirotskom kraju, obišli smo park prirode Stara planina, koji je najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, sa više od 300 km obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, trčanje, biciklizam, jahanje i druge sadržaje. Obišli smo jedan od tri ulaza na Staru planinu sa pirotske strame – Pirot – Rsovci – Dojkinci – Slavinja. To je jedan od  najposećenijih pravaca na Staroj planini, koji pruža mogućnosti za boravak na selu i aktivnosti u prirodi. Domaćini iz turističke organizacije Pirot, pokazali su nam selo Rsovci, gde smo posetili nekoliko domaćinstava koje nude smeštaj, kao i pećinsku crkvu svetih Apostola Petra i Pavla. U toj crkvi je freska Ćelavog Isusa, jedinstvena u svetu. Posetili smo i lokalitet Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke. Obišli smo i odmaralištu Vrelo, u  čijoj blizini su ribnjak pastrmke, vizitor centar JP Srbijašume, kao i izvor Vrelo po kome je odmaralište dobilo naziv. Na istom putnom pravcu je selo Dojkinci gde se nalazi najmoderniji planinarski dom u Srbiji – planinarski dom Dojkinci. To je svojevrsna baza za planinare, planinske trkače, porodice sa decom  i sve ljubitelje aktivnosti na planini.
Freska ćelavog Isusa
Gotovo  1/3 svih vodopada u Srbiji nalaze se na Staroj planini, neki od njih otkriveni  u relativno skorije vreme. Posetili smo jedan od najdostupnijih i najuslikanijih vodopada – vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci. Dvodnevnu avanturu, završili smo u skladu sa našim sloganom „Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju“ vožnjom džipovima kroz specijalni rezervat prirode Arbinje do Ponora, mesta koje je dokaz toga koliko je priroda moćna i neazustavljiva.
Pogledajte našu galeriju i doživite atmosferu Pirota i Stare planine:
Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Dobrodošli u Suboticu: Mesto sa prostranim ravnicama, slasnim gombocama, prelepim nacionalnim parkom i neprocenjivim kulturnim nasleđem

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime