Традиционална пиротска посна баница по рецепту старих домаћица

Са југа Србије, из града познатог по својим ћилимима јединствених шара, сликовитом говору и, нарочито, гастрономским специјалитетима доносимо вам рецепт за посну баницу – традиционалну питу пиротског краја.

Потребно је:

пиротска посна баница

500 g кора за питу
200 g белог кукурузног брашна (не паленте)
150 ml сунцокретовог уља
1 кашичица соли
12 g прашка за пециво
100 ml воде
100 ml сунцокретовог уља за премазивање

Припрема:

Помешати бело кукурузно брашно, со, прашак за пециво, 100 ml уља и 250 ml млаке воде да се добије гушћа маса. Помешати воду и уље за премазивање и ставити са стране.

Оставити 2–3 најдебље коре за покривање. У науљен плех у којем печете пите ређати прво неколико празних кора, тако што сваку премажете мешавином уља и воде.

Nа сваку другу кору размазати добру пуну кашику фила, али пре фила и ту кору премазати мешавином уља и воде. Са корама које сте склонили са стране покријте питу и подвуците крајеве испод ње тако да је лепо ушушкана. На крају је исеците на коцке. Пећи на 200°С око 40 минута. Извадити из рерне и премазати је са 1–2 кашике мешавине уља и воде, па вратити у рерну још који минут.

srbijuvolimo.rs

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...