Традиционална пиротска посна баница по рецепту старих домаћица

0
2780

Са југа Србије, из града познатог по својим ћилимима јединствених шара, сликовитом говору и, нарочито, гастрономским специјалитетима доносимо вам рецепт за посну баницу – традиционалну питу пиротског краја.

Потребно је:

пиротска посна баница

500 g кора за питу
200 g белог кукурузног брашна (не паленте)
150 ml сунцокретовог уља
1 кашичица соли
12 g прашка за пециво
100 ml воде
100 ml сунцокретовог уља за премазивање

Pročitajte i  Предивна прича о томе како је Момо Капор на једној слави поред пуно хране остао празног стомака

Припрема:

Помешати бело кукурузно брашно, со, прашак за пециво, 100 ml уља и 250 ml млаке воде да се добије гушћа маса. Помешати воду и уље за премазивање и ставити са стране.

Оставити 2–3 најдебље коре за покривање. У науљен плех у којем печете пите ређати прво неколико празних кора, тако што сваку премажете мешавином уља и воде.

Pročitajte i  Сиротињско јело које је Гага Николић ОБОЖАВАО: Правио га је сам и увек јео уз пиво

Nа сваку другу кору размазати добру пуну кашику фила, али пре фила и ту кору премазати мешавином уља и воде. Са корама које сте склонили са стране покријте питу и подвуците крајеве испод ње тако да је лепо ушушкана. На крају је исеците на коцке. Пећи на 200°С око 40 минута. Извадити из рерне и премазати је са 1–2 кашике мешавине уља и воде, па вратити у рерну још који минут.

Pročitajte i  CarGo: Цела изјава Беливука је једна велика обмана

srbijuvolimo.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име