Pirotske brdarice: Starinske zaboravljene “tatlije” izvanrednog ukusa

U starim knjigama recepata pirotske brdarice još su poznate i kao “tatlije” po tome što su ih u naše krajeve doneli turski osvajači (reč “tati” na arapskom znači “slatko, ukusno”).

Naše bake sačuvale su ovaj starinski recept od svojih majki i baka, a zbog fenomenalnog ukusa kakvog imaju tatlije, i današnje domaćice često probaju njihovu recepturu u praksi.

Možete ih pripremiti na sledeći način:

tatlije brdarice

Za testo:

– 750 g brašna
– 300 g masti
– 3 žumanceta
– 4 kašike kiselog mleka

Za preliv:

– 400 g šećera
– 1/2 l vode
– sok od pola limuna
– 2 kašike meda

tatlije brdarice

Umutite mast, dodajte brašno i dobro mesite dok se ne oformi testo. Dodajte žumance i kiselo mleko pa mesite dalje.

Od dobijenog testa pravite duguljaste kolačiće, pritisnite ih na deo rendeta kojim se renda limun da na površini ostane šaren trag.

Kolačiće poređajte u podmazan pleh tako da šare budu gore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene.

Skuvajte preliv od navedene količine šećera, vode, limuna i meda i prelijte ispečene kolačiće. Tek kad se potpuno ohlade spremne su za serviranje.

Opanak.net

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...