Пиротски ћилими својим шарама лече и доносе срећу, снагу и мудрост

0
4693

Пиротски ћилими су јединствени у свету због начина израде а налазе се на Унесковој листи нематеријалних културних добара Републике Србије.

Српска традиција пребогата је шареноликошћу симбола, пише Сенса. Једни од најпознатијих налазе се на пиротским ћилимима. Ови ћилими, јединствени у свету по томе што имају два иста лица са обе стране (немају наличје) израђују се ручно већ пет векова и поступак је јако спор. Рачуница каже да би ткаља која га израђује, са радним временом од 40 сати недељно, за месец дана израдила тек један квадратни метар овог ручног рада! Од 2012. године пиротски ћилими налазе се на Унесковој листи нематеријалних културних добара Републике Србије.

Орнаменти које можемо наћи на овим ћилимима врло су живописни и верује се да имају благотворан утицај на дом у који се поставе, те им се чак приписује чудотворна моћ позитивне енергије. Тако тзв. шара венчић власнику доноси награду, признања да његов рад буде вреднован и цењен. Корњача гарантује дуг и срећан живот у благостању.

Гугутка доноси радост и срећу и штити свог власника и дан-данас је најтраженија шара која се користи у изради ћилима. У прошлости, када није било лекара, она је штитила народ од болести и непријатеља. Легенде кажу да је њена моћ толико јака да би у случајевима када би њен власник био у животној опасности, она непријатељу невидљивим силама ломила ноге како би га спречила да науди њеном власнику. Кондићева шара можда је и најинтересантнија. Она чува све материјално и нематеријално богатство једног дома. Такође, њена је моћ да неудатим девојкама пронађе животног сапутника. Каже се да се предмети са овом шаром поклањају неудатим девојкама које већ кроз годину дана поседовања ове шаре засигурно ступају у брак.

Значење пиротских шара:

Гугутка: Ћилим са шаром гугутке поклања се породици која се усељава у нови дом. Гугутка представља породичну слогу и срећу у кући. Она доноси радост укућанима и зато је намењена онима који желе благостање и вечну срећу у свом дому.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Принцезина плоча: Једна од најлепших шара пиротског ћилима која је намењена да служи као украс око ћилима. Ова шара је спој неколико врло значајних шара. По легенди пиротског ћилима, она указује на мудрост пружања руке која даје и узима на путу успешног и дугог живота.

Рашићева шара: Пуковник Рашић био је упознат са занатским способностима Пироћанки које су радиле ћилиме. Једном приликом наишао је на мали комад неке тканице која је изгорела. Комад је послао Пироћанкама са циљем да можда може инспиративно да делује у циљу неког унапређења посла и том приликом наручио да му се ћилим изатка. Жена која је знала симболику шара пиротског ћилима, у знак поштовања према пуковнику Рашићу и захвалности на лепим жељама за напредовањем, склопила је традиционалне орнаменте из пиротског ћилимарства и направила потпуно нову шару, којој је дала име Рашићева плоча, а онда направила потпуно нови модел ћилима са именом Рашићева шара. Ћилим је послат Рашићу са поруком да ће брже напредовати у послу, да ће достићи успех и брже него што мисли. То се стварно брзо и остварило. Ово је, иначе, једна од најтежих шара за израду, а симбол је за брже постизање каријере. Не за брзо постизање, него за брже постизање, од брзог још брже…

Кувери: означавају кофере. То је шара намењена пословним људима и људима који увек остварују оно због чега су некуд пошли.

Бомбе: Први назив овог ћилима је Паришка шара, али је у народу познатији као Бомбе. Назив Бомбе добила је у време тешких Балканских ратова јер шара подсећа на пресек ручне бомбе. Интересантно је да бомбе нису постојале у време када је шара настала, а шара је намењена мушкарцима. Традиционално се поклања људима од значаја и мушкој деци одмах при рођењу. Мушкарцима се поклања и у каснијем периоду живота, када отпочињу сопствени бизнис, када започињу каријеру, када ступају у брак, ако се баве дипломатским пословима, ако су на функцији. Легенда каже да шара даје снагу и енергију свима, а нарочито мушкарцима.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Бистри ум, развија урођене способности. Сматра се да развија и даје моћ управљања, отклања негативну енергију магнетних поља, поџемних вода, а нарочито стрес и негативну енергију која врло често остаје у просторији после посете неких људи. Такође, ова шара утиче на човека да његова духовна лепота буде у равнотежи са спољашњом, нарочито да ум човека иде у корак са временом у коме живи. Мали комади ћилима са овом шаром намењени су да буду на столу или сточићу за којим се најчешће седи, пословној или приватној просторији, али могу да буду и на зиду попут слике, на комаду намештаја, на поду и слично.

Мотив ђулови

Ђулови: људске вредности и начела. Легенда о шарама пиротског ћилима каже да шара делује на свеукупну лепоту човека и не дозвољава да процес старења утиче на лепоту његовог духа и његовог изгледа. Дух остаје младалачки, иде у корак са временом, а позитивна енергија из човека блиста и плени околину. Ђул је стари назив на Балкану за цвет, ружу. Шара Ђул приказује пресек цвета. Један ђул преставља непролазну лепоту духа и тела једне особе или једне породице. Ћилим са пуно „разбацаних ђулова” симболично представља цветове у пољу. Заправо представља свет око нас и казује да је највећа вредност планете на којој живимо човек са његовом лепотом духа и тела. Легенда пиротског ћилима “разбацани ђулови” каже да су људи са високим животним вредностима и начелима разбацани по цветном пољу света. Њихова позитивна енергија се високо издваја, људи се проналазе, упознају и уједињују баш као у ћилиму, а физичка даљина губи значај.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Престолонаследник: Легенда о шарама пиротског ћилима каже да је ово симбол који развија мудрост и врховна начела по којима се одвија живот и да шара развија моћ запажања и управљања. Ћилим са овом шаром увек се користио приликом крунисања, где се проглашавао наследник престола. Користи се и данас, приликом значајних прилика на којима се жели представити и ширим масама показати будући наследник. Легенда говори о моћи шаре да искуство и знање преноси и развија код наследника.

Шара корњача, Фото: Јужне вести

Корњача: Корњача представља дуг и срећан живот у благостању. То је симбол за јединство и слогу породице, где сваки члан зна своје место и важност у породици. Такође означава плодност жене и стога се у ћилиму стандардних димензија (1,5џ2м) увек ставља девет корњача. Они који имају ову шару напредоваће у свим областима живота и стално ће имати разлог за славље. Постизаће резултате који ће бити запажени, вредновани и награђивани. У центру Корњаче налази се шара Совра.

Совељћа: Совељћа је назив мале алатке која је чудновата у вештим рукама. Легенда о шарама пиротског ћилима каже да је СОВЕЉЋА симбол из периода настанка човечанства, чији је задатак да код човека развија умешност пословања. Совељћу прате успешни и пуни вагони живота.

Совра: Легенда о шарама пиротског ћилима каже да је шара СОВРА симбол из периода настанка човечанства. Намењена је да у човеку развије и подстакне мудрост и вештину разговора за столом, као и да развије добре правце у доношењу договора и одлука.

Совра је стари назив за трпезаријски сто – трпеза је све оно што човек има у себи и чиме располаже.

Шара совре, Фото: Јужне вести

lovesensa.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име