Poslednje pismo Gavrila Principa: Ovim rečima oprostio se od roditelja

0
2554
Autor: Nepoznat - ap998281903921. media.npr.org., Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org

Gavrilo Princip, revolucionar i član družine pokreta Mlada Bosna, poznat je celome svetu kao čovek koji je pokrenuo Prvi svetski rat izvršivši atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju 28. juna 1914. godine.

Osećajući dolazak mladog prestolonaslednika kao pretnju i provokaciju, među revolucionarima se javila ideja da ubiju Franca Ferdinanda.
Prema prvobitnom planu izabrano je šest atentatora, od kojih četvorica nisu uradili ništa prilikom prvog prolaska carske kolone u Sarajevu.

Tek po povratku kolone Gavrilo Princip je, pucajući iz belgijskog Fabrique Nationale M 1910  poluautomatski pištolj, kalibra 7.65×17mm, koga je navodno dobio od Dragutina Dimitrijevića Apisa, usmrtio prestolonaslednika i njegovu suprugu Sofiju Hotek.

Austrougarskoj vlasti ovo je bio povod da proglasi rat sa Srbijom.

Pročitajte i  Od kraljice do domaćice: Životna priča najvoljenije srpske vladarke

Učesnici atentata su pohapšeni i osuđeni.

Budući da je bio maloletan kada je izvršio atentat, Gavrilo Princip nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, već su mu dodelili dvadeset godina robije.
Uoči samog proglasa osude Gavrilo Princip napisao je svoje poslednje pismo koje je uputio roditeljima.

Prenosimo ga u celosti:

ZADNjE PISMO GAVRILA PRINCIPA

Poslato iz Sarajeva 25.x 1914.
Za večernju poštu Alfred Makanec

Dragi Roditelji,
Prije svega Vas molim da mi oprostite na velikoj nesreći i žalosti, koju sam Vama nanio. Ja sam inače zdrav, no to ne znači ništa, da li sam bolestan ili mrtav – to mi je potpuno radi mene, svejedno – no meni je jedino žao Vas i cijeloga naroda, zbog nesreće koja ga je snašla. Meni i mojim nesrećnim drugovima već je rasprava svršena, a u četvrtak će nam se proglasiti osuda.

Kakva će biti ne znam, ali bih najvolio da me na smrt osude.
Ne mogu Vam pisati o svojim duševnim mukama, no to Vam i ne treba znati. Kako sam rekao- oprostite mi i pomirite se sa tim da mene više nema, a ja Vas volim i ljubim iznad svega srca i duše. Gledajte na svaki način da Nikicu školujete.
Više ništa, nego bezbroj poljubaca Vama i svima koje poznam. Mnogo Vas voli i poštuje

Vaš sin

Gavrilo

Kaznu je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918. godine, malo pred kraj Prvog svetskog rata. Pri kraju života je bio zbog loših zatvorskih uslova vrlo oslabio i imao oko četrdeset kilograma.

Pročitajte i  Narodni običaji na Vidovdan: U noći uoči praznika događa se ČUDO, evo šta treba da udradite

U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika, glavnog aktera sarajevskog atentata, koji je poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji.

Pročitajte i  Smatrana je kraljicom "lakog morala", a zapravo će vas šokirati prava istina o Dragi Mašin

Opanak (S.V.)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime