Пита са шљивама: Старински рецепт за најсочнију посластицу

Потребно је:
500 г кора за питу
око 1 кг шљива
4 јајета
1 шоља (од 3 дл) шећера
1 шоља јогурта
1 шоља гриза
120 мл уља
1 кашичица прашка за пециво
1 ванилин шећер
Сируп:
1 шоља шећера
450 мл воде
1 ванилин шећер

Шљиве оперите, очистите и нарежите на четвртине. Јаја и шећер умутите, па додајте јогурт, уље, гриз и прашак за пециво. Све добро сједините. Плех премажите путером или уљем, па ставите прву кору. Премажите филом. Поступак поновите још 3 пута. На четврту кору поредајте половину шљива, па поспите са ванилин шећером.Најсочнија пита са шљивама
На шљиве ставите још 4 коре, сваку премажите са филом. Поредајте другу половину шљива. Још 4 коре поредајте преко шљива, сваку премажите филом. Водите рачуна да вам остане пар кашика фила за посљедњу кору. Питу исјеците на парчад, па премажите са остатком фила.Најсочнија пита са шљивама
Пеците 10 минута на 200 Ц, па још неких 40 минута на 180 Ц. Док се пита пече припремите сируп. Воду, шећер и ванилин шећер ставите да прокуха, па на лаганој ватри кухајте 6-7 минута.Најсочнија пита са шљивама
Сируп прелијте преко готове пите. Оставите да се добро охлади, па послужите.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

Извор: Recepti.com

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...