Planina Javor: Najlekovitija ekološka planina u Srbiji i svedok kosovske legende

0
2198

Planina Javor nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na tromeđi između opština Nova Varoš, Ivanjica i Sjenica. Na istoku se Javor naslanja na obronke Golije, a na zapadu se graniči sa krečnjačkim masivom Murtenice. Nadmorska visina Javora se kreće između 1300 i 1350 metara.

planina Javor
Foto: panacomp.net

Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Poznata je po lekovitosti za razne bolesti – anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema. Pogodna je i za podizanje opšteg stanja imuniteta. Prema legendi, pravo sa Kosovskog boja na planinu je došao ranjeni Jugović da vida rane… Vasilin vrh (1519 m ) je najviši vrh Javora, ispod koga se nalazi spomenik majoru Iliću – junaku Javorskog rata. Narod ovog kraja je 1907. godine podigao najlepši spomenik i pesmom kroz sabore i svetkovine pronosi slavu javorskih junaka i majora Mihaila Ilića, Jagodinca, komandanta Druge užičke brigade.

Pročitajte i  Noćas tako želim da me neko voli: Upoznajte pesnika od čijih stihova će vam srce zaigrati
planina Javor
Foto: panacomp.net

Sve do balkanskog rata (1912) tu se nalazila srpsko-turska granica. Na Kušićima, u podnožje planine je Karađorđe od 1806—1809, sa svojim ustanicima gradio jaka utvrđenja i šančeve, koji se još uvek prepoznaju i danas ih zovu <i>Karađorđevi šančevi. Selo Kušici – 12 km od Javora prema Ivanjici je danas vrlo interesantno mesto za turiste, zbog idealne nadmorske visine oko 1000 m, borove šume, koncentracije jona i ruže vetrova i kao takvi predstavljaju pogodno mesto za lecenje bronhitisa i astme.

planina Javor
Foto: panacomp.net

Ivanjički kraj kome pripada i planina Javor je zanimljiv i zbog prirodnih lepota. Raznovrsnost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta je još jedna od karakteristika. Šume obiluju bukvom, smrčom, hrastom, kao i vrbom, topolom, javorom i brezom… U podnožju planine Javor se nalazi reka Uvac, koja se uliva u reku Lim.

Pročitajte i  Zašto prihvatamo Noć veštica, a zaboravljamo na poklade? Ovaj stari srpski običaj takođe prati maskiranje, a obeležava se čak 3 puta godišnje
Foto:
Foto: panacomp.net

Planina je poznata i po čestim izvorima čiste vode. Tu su kraški izvori – vrela (Korićansko, Štitkovačko, Trudovačko) i reka ponornica – Kalipoljska reka.  Od mnogobrojnih izvora formirali su se brojni potočići, potoci i rečice: Tisovica, Bradića reka, Nošnica, Studena reka, Radevska reka, Lug, Duboki potok, Kladnica… Sve ove reke odlikuju se besprekorno čistom i bistrom vodom, prve klase, bogate pastrmkom i drugom ribom, a okružene su raznovrsnim oblicima reljefa i raznovrsnom florom pa su veoma interesantne za posetioce. O posebnosti i lekovitosti planine Javor govori i jedna stara legenda:

Legenda kaže da je ranjeni Boško Jugović sa Kosova polja krenuo na Javor da vida rane. Znao je da ova planina svojim bistrim izvorima i lekovitim travama leči i najveće bolesti. Putovao je dugo na svom vrancu. Stigao je do jednog brda iznad Ivanjice gde su mu dugo lečili rane travama i melemima, ali ne beše mu spasa. Legenda kaže da je tu i umro i da je na tom mestu sahranjen. Mnogo vekova kasnije tu je podignuta crkva pod hladom devet stoletnih hrastova koje je posadio narod ovog kraja u spomen na sve Jugoviće.

Pročitajte i  Trik za čist i blistav slavski stolnjak: Uklonite sve mrlje lako i efikasno
planina Javor
Foto: panacomp.net

Postoji veliki broj narodnih pesama koje su opevale planinu Javor. Jedne od najpoznatijih narodnih-muzičkih dela, koje pevaju ovoj planini su : „Oj livado rosna travo Javore“ i „Pod Javorom selo što je“.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime