PLANINA RADAN: Mesto gde voda teče uzbrdo

0
1984

Nedavno je na planini Radan uočena neobična pojava. To je voda koja teče od podnožja ka vrhu, a automobili koji isključe svoje motore počinju da klizaju uzbrdo.
Međutim, fizičari osporavaju da je u pitanju bilo kakvo čudo prirode, već da je to, jednostavno- iluzija!

Često su se mogle čuti priče o gravitacionoj abnormalnosti i čudu planine Radan, a tom uverenju su dodatno doprinosile glasine da su se tokom Drugog svetskog rata nemački avioni bez ikakvog razloga rušili baš na ovom mestu.

radan

Fizičari su, međutim, sagledali ovu pojavu iz drugačije perspektive i otkrili da je čuvena gravitaciona abnormalnost samo optička varka. Branislav Aleksić, istaživač-saradnik Instituta za fiziku u Beogradu objasnio je za portal Serbia.com da na Radanu ne postoji drugačija gravitacija jer do sada nije otkriveno ništa što bi omelo gravitaciju.

Evo objašnjenja kako je  moguće da ljudski um percepira nizbrdicu kao – uzbrdicu

Takva vizuelna iluzija se obično dešava na obroncima koji su pošumljeni te nemamo jasan pogled na horizont. U planinskim oblastima, gde je drveće obično iskrivljeno, iskrivljena slika koja dolazi do ljudskog oka ne može da registruje da li je to uzbrdo ili nizbrdo. Nema savršeno vertikalnih zgrada i kuća. Eksperimenti koji su fizičari izveli zapravo podržavaju ove tvrdnje.
Ako zatvorite oči i nastavite da hodate, umesto da osećate napor kakav biste zaista imali da se penjete uzbrdo, činiće vam se idete niz padinu, što zapravo i činite, objašnjava Branislav Aleksić.

Postoji nekoliko načina da se dođe do ovakvih nalaza, objasnio je Aleksić. Najpre, sama visina strana može se izmeriti geodetskim instrumentima. Drugi način je da se postavi matematičko klatno koje meri vrednost gravitacionog ubrzanja. Svi ovi ekspeimenti su izvršeni na planini Radan i svaki od njih je pokazao da je sve u redu s gravitacijom, kao i da nije reč o “magnetskom brdu”.

radan planina

Slične iluzije su zabeležene na nekoliko mesta u našoj zemlji. Iako je dokazano da je to samo optička iluzija, oni koji su iskusili „čudo Radan planine“ kažu da je reč o uzbudljivom iskustvu. Zbog svoje pseudnepravilnosti i uverljivosti koju ova optička iluzija pruža ljudskom oku, ova planina je postala prava turistička atrakcija. Ipak, postoje i oni koji veruju u to da đavoli iz obližnje Đavolje varoši iskušavaju posetioce Radan planine.

Nacionalna geografija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име