PLEŠUĆA OSTRVA SEMETEŠKOG JEZERA: Legenda ili čudo prirode… proverite sami!

U prirodnim lepotama Kopaonika, lako je izgubiti se. Međutim, mali je broj onih koji zalutaju do mesta koje krije zanimljiv fenomen i misterioznu legendu. Zbog toga je pravo vreme da vam predstavimo jezero po kome se možete provozati na ostrvu. Da, da, dobro ste pročitali – OSTRVU!

plešuća ostrva

Na prvi pogled jezero koje se krije u samom srcu najpoznatijeg ski centra u Srbiji, izgleda uobičajeno. Mirna voda koju obasjavaju sunčevi zraci, gusto zelenilo koje krasi njegove obode i nežan povetarac koji čini da se visoko rastinje koje iz njega izranja njiše. A onda, nešto krajnje neobično natera svakog ko prvi put dođe da ustukne i pogleda dva puta. Ostrva koja se kreću prava su misterija i lepota ovog kraja.

Jedan meštanin sela Semeteš ispričao je priču o ovoj krajnje neobičnoj pojavi.

“Ne znamo ni kada a ni kako je nastalo naše jezero. Ono što znamo jeste da je ovo veoma retka pojava i da posedujemo dragulj koji još uvek nije otkriven”, sa osmehom nam je objasnio.

Pročitajte i  Radost za žene: Prolećno cveće koje će vam ulepšati baštu i terasu

Semeteško jezero se nalazi na zapadnoj strani Kopaonika, u ataru sela Semeteš, na 200 metara od Nacionalnog parka Kopaonik. Jezero je široko oko 80 metara i geolozi tvrde da je nastalo pre više miliona godina od lednika.

plešuća ostrva

Vožnja po čarobnim plutajućim ostrvima je zaista moguća, a sve što vam je potrebno jesu vesla ili nešto što će vam olakšati pokretanje ovih neobičnih čamaca. Jer plutajuća ostrva to zaista i jesu. Nesvakidašnji prirodni čamci koji će vam pružiti krajnje jedinstveno i nadasve nezaboravno iskustvo!

Pročitajte i  Radost za žene: Prolećno cveće koje će vam ulepšati baštu i terasu

Jedna od najvećih misterija koja se vezuje za nesvakidašnje jezero u srcu Kopaonika, svakako je ona o njegovom nastanku.

O tome naučnici imaju svoje, a meštani svoje pretpostavke. Ipak, pažnju su nam privukle dve zanimljive legende kojima se objašnjava nastanak ovog čuda prirode.

Prva govori o popu koji je želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, iako su ga meštani upozorili da tada to ne treba raditi. On je započeo posao, zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a zatim je iskuljala voda od koje se formiralo jezero čija površina stalno treperi.

Druga pripoveda o vilama koje su se nekada ovde okupljale ali i jezivim glasovima misteriozne vodene nemani koja noću prestrašuje slučajne prolaznike.

Pročitajte i  Radost za žene: Prolećno cveće koje će vam ulepšati baštu i terasu

Zbog toga, čim bi se smrklo, svi bi odlazili svojim kućama i dobro zaključavali vrata i prozore strepeći od nemani. Ipak, meštani tvrde da su se oslobodili straha i da se čudnih zvukova više ne pribojavaju.

Ako nameravate da obiđete ovo veličanstvo prirode, ne zaboravite da posetite i…

…zaštićeni nacionalni park, najpoznatije skijalište i “Sunčanu planinu” – Kopaonik. U zimskom periodu, osim skijanja na stazama za početnike i iskusne skijaše, probajte kombinaciju padobranstva i skijanja, kuvano vino u nekoj planinkskoj brvnari u zimskoj noći…
plešuća ostrva

Ukoliko na Kopaonik dođete u letnjem periodu, ne propustite pešačke ture, manastirske ture, vinske ture – obilazak Župe Aleksandrovačke, splavarenje rekom Ibar, paraglajding, planinarenje i jahanje.

Serbia.com