Пливање за часни крст: Ево коју празничну симболику носи овај традиционални богојављенски чин!

0
3553

Многи храбри и одважни православни верници ће Богојављење на данашњи дан обележити и традиционалним пливањем за Часни крст у градовима широм Србије.

plivanje za časni krst

Међу њима највише је припадника јачег пола, мада је у протеклим годинама све већи одзив и дама које желе да се надмећу, а неретко се дешава да нека од њих однесе и победу.

Ево шта симболише овај традиционални богојављенски чин пливања за Часни крст:

Овим чином верници који се надмећу показују свој витешки подвиг, а нас остале подсећају на поруке празника: саборност, јединство у вери и ширење мира и љубави које је и Исус слао и отпочео мисију успостављања хришћанства, вере која нас уједињује.

Pročitajte i  Туристичко-културно-гастрономски ритам Србије у Бриселу

Услови за пливаче су: да су постили Божићни пост, да приступе православним духом мере и љубави, а не такмичарски и да су прошли лекарски преглед.

plivanje za časni krst

Један од основних циљева овог догађаја јесте да се поврати истински дух и саборни значај манифестације који се изгубио у надметању пливача. Пливање не треба да има такмичарски карактер, већ треба да се огледа у чину да сви уједињени у вери симболично изнесу крст из воде.

Pročitajte i  Гламочко глуво коло: Понос Личана и Крајишника, најбоље народно коло у Европи, а од 1982. део УНЕСКОВЕ светске културне баштине

За оног ко први стигне до крста, пре него допливају остали, верује се да ће га пратити срећа током целе године.

Ево како по традицији изгледа ова манифестација:

Прослава Богојављења почиње јутарњом литругијом у храмовима широм Србије, након чега у многим местима креће литија улицама све до реке или језера где ће се пливачи надметати за часни крст. Такав је обичај и у Земуну већ дуги низ година.

Pročitajte i  Јединствени феномен у Србији: Посетите ружичасто језеро Пачир

plivanje za časni krst

У местима где је температура воде веома ниска и где се ломи лед да би се омогућило пливање, ово богојављенско надметање дозвољено је само неколицини најискуснијих пливача, или се пак отказује.

Ове године  температура у многим општинама погодује пливачима, те је и одзив нешто већи.

plivanje za časni krst

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име