Počeo je Petrovdanski post: Evo zašto jabuke ne treba jesti do Petrovdana

Perovdanski post ili Petrovski post uveden je još u prvim godinama hrišćanstva, za vrema cara Konstantina Velikog u Rimu. Petrovski post naziva se još i Apostolski.

petrovdanski post

Ove godine Petrovdanski post traje tačno mesec dana – od 12. juna do 12. jula. On se ujedno smatra i “najlakšim” . Za vreme trajanja Petrovskog posta pravila nalažu da se ne jede meso, beli mrs i jaja. Jela na ulju se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste “na vodi”. Riba se konzumira vikendom i praznicima. Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Takođe, na Ivandan, odnosno 7. jula, se jede riba, bez obzira na dan koji je te godine. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje.

Petrovdanski odn. Apostolski post posvećen je svetom apostolu Petru, bratu Svetog Andreja Prvozvanog i prvom biskupu Rima.

petrovdanski post

Po rođenju je bio nazvan Simeon, ali mu je Isus Hristos nadenuo ime Petar. Sveti Petar je bio jedan od prvih Hristovih učenika i postao jedan od najvećih propovednika hrišćanstva nakon silaska Svetog Duha. Kaže se da je samo jednom besedom u Jerusalimu uspeo da u hrišćanstvo prevede 3.000 ljudi.

Smatra se da je imao velike isceliteljske moći. Postoji verovanje da je Sveti Petar lečio ljude od teških bolesti čak i samo kada bi njegova senka prešla preko njih.

Stradao je kao žrtva spletke Simona Volha koji ga je bacio u nemilost cara Nerona. Pogubljen je tako što je razapet na krst, po svojoj molbi sa glavom na dole, jer se smatrao nedostojnim da strada na isti način kao i njegov Gospod.

U našem narodu veruje se da u novoj godini pre Petrovdana ne treba jesti jabuke. Jer, kako se pripoveda, postoji verovanje da na Petrovdan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu.

Verujući u ovo kazivanje, u prošlosti su se mnoge majke koje su izgubile decu uzdržavale od jedenja jabuka pre Petrovdana, iz straha da zbog toga na ovaj praznik njihovo dete na onom svetu neće dobiti jabuku.

petrovdanski post

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...