За све православне Србе почео је Петровски пост.

Петровски пост назива се још и Апостолски. Дан његовог почетка и његово трајање зависи од првог понедељка после Духовске недеље. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу и Духовима, Апостолски пост најкраће може да траје једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

petrovdanski post

Иако сврха поста није само у уздржавању од мрсне хране, већ и у уздржавању од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву… свима нам, ипак, проблем задаје шта то смемо јести током посних дана.

Pročitajte i  Ко је Србин и српскога рода данас слави Видовдан, дан када је цар Лазар изабрао небеско царство уместо земаљског

Петровски пост је по овом питању “најлакши”.

Он није најкраћи, већ је најкраћи Госпојински пост који траје само 15 дана, од 1. односно 14. августа до 28. односно 15. августа. Али, премда је он посвећен духовној припреми уочи празника Успења Пресвете Богородице, строжи је од Божићног и Апостолског.

petrovdanski post

У данима Петровдана свежег поврћа и воћа има у изобиљу, тако да нам бриге око хране неће много одвлачити пажњу од душевног поста и молитве.

Отац Тадеј је саветовао да сваки човек, у сваком моменту на уснама има ову молитву:

Pročitajte i  7 филмова који су били забрањени у бившој Југославији: Ево шта комунизам и социјализам никако нису дозвољавали!

“Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме”.

Уколико вам ова молитва пређе у навику, уз одређени пост и с вером у Бога, можете да преобратите и смирите своју душу.

За време трајања Петровског поста правила налажу да се не једе месо, бели мрс и јаја. Јела на уљу се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте “на води”. Риба се конзумира викендом и празницима. На дан Рођења Св. Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Такође, на Ивандан, односно 7. јула, се једе риба, без обзира на дан који је те године. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо, већ једемо рибу, вино и уље.

Pročitajte i  Веровања на Тројице - Ево зашто баш на овај дан треба тражити опрост грехова

Дан уочи Петровдана је покладни дан. Њега карактерише уживање у јелу и пићу, паљење покладних ватри “олалија”, како би се призвала родна година и здравље за стоку и укућане.

petrovdanski post

Опанак, Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име