POČINJE JOŠ JEDAN FEST: Pod sloganom “BRIŠE GRANICE” biće prikazani kandidati za Oskara, filmovi Vudija Alena, domaće premijere…

0
352

Međunarodni filmski festival, FEST, prvi put je otvoren 9. januara 1971. godine u Domu Sindikata, projekcijom filma Meš, Roberta Altmana.

Ovaj festival je pre svega bio zamišljen kao presek najboljih filmova sezone, ali je vrlo brzo izrastao u jedan od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom svetu Beograda.

Prvi FEST počeo je spektakularno. Na njemu su se našli: Odiseja u svemiru” Stenlija Kubrika, ”Goli u sedlu” Denisa Hopera, pomenuti ”Meš” Roberta Altmana, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića… Pa zbog ovoga mnogi smatraju prvo izdanje FEST-a neprevaziđenim.

Pročitajte i  Њене хитове и данас наручујемо по кафанама: Тужан живот певачице која је отпевала "На Ускрс сам се родила"

U istoriju festivala upisani su i mnogobrojni veliki svetski glumci i reditelji koji su bili gosti festivala: Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert De Niro, Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abaz Kjarostami, Hana Šigula, prethodno pomenuti autori Rafelson, Šlendorf, Rasel… lista je veoma impresivna, časna i duga.

Do sada – FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku / srpsku a često i regionalnu premijeru.

Pročitajte i  Главни узрок настанка свих болести: Многи не обраћају пажњу на ово, а највише нам нарушава здравље

Od 2015. godine FEST postaje i takmičarski festival. Uvedena je i nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos dilmskoj umetnosti, kao i za dosadašnje stvaralaštvo, koja se dodeljuje počasnim gostima festivala.

 

Na ovogodišnjem FEST-u, koji se održava od 26. februara do 6. marta pod sloganom “BRIŠE GRANICE”, biće prikazano 110 filmova, među kojima je i nekoliko glavnih kandidata za Oskara, tri domaće premijere, kao i novi filmovi Paola Sorentina i Vudija Alena…

Biće prikazano i 17 domaćih filmova, među kojima će “Dobra žena” Mirjane Karanović, “Otadžbina” Olega Novkovića, “Procep” Dejana Zečevića, biti prikazani premijarno.

Pročitajte i  W Sushi Галерија ресторан отворен у тржном центру: Укуси модерне јапанске кухиње у новом центру Београда

U većini filmova dominantna tema je buđenje svesti pojedinca, koji vlastiti život uzima u svoje ruke.

Velika tema ovogodišnjeg FEST-a su i migracije.

Fest se održava u sedam dvorana: Sava centar, Dom omladine, Dvorana kulturnog centra Beograd, Fontana, Cineplexx Ušće, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenska kinoteka. Ove godine izlazi se i izvan bioskopskih prostora pa će najnovija eklranizacija Šekspirovog “Magbeta” biti prikazana u Narodnom pozorištu, a dokumentarac o Dženis Džoplin u UK “Parobrod”.

Predsednik žirija za srpski film je Dragan Bjelogrlić, a za glavni takmičarski program ruski reditelj Pavel Lungin.

fest

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име