Патријарх Павле добија споменик у центру Београда

Споменик ће бити смештен на зеленој површини између новоуређеног дела платоа и трамвајске станице код Ташмајданског парка.

Будућа позиција споменика, како су истакли у Комисији за споменике и именовање тргова и улица, изузетно добро је сагледива из више праваца и симболички је уклопљена у окружење које чине црква, плато и Булевар краља Александра.

Pročitajte i  Колико дуго можемо чувати свету водицу и шта треба урадити са прошлогодишњом када у кућу донесемо нову?

Патријарх је представљен у седећем положају, благо погнуте главе и одише скромношћу и духовношћу. Споменик ће бити незнатно већи од природне величине, као што је и пракса при изради ове врсте обележја, саопштено је у комисији.

Аутор идејног решења споменика је вајар Зоран Малеш, који је пре осам година имао и изложбу посвећену патријарху Павлу.

Pročitajte i  Данас славимо Крстовдан: Сваки прави верник треба да испоштује ове обичаје

Подизање споменика благословио је патријарх Иринеј, а из СПЦ наводе да је избор локације коју је Град предложио одличан зато што је код цркве, у близини парка и код трамвајске окретнице, а познато је да је патријарх Павле био скроман и често се возио трамвајима.

Подизање споменика, чија је вредност 50.000 евра, финансираће „Атлас група”.

Pročitajte i  БОГ СЕ ЈАВИ, ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ: Данас празнујемо Богојављење Господње

Обележја “свецу”, како је у народу овај поглавар био ословљаван док је водио СПЦ, постоје у Лепосавићу, Бајиној Башти и Требињу, а име патријарха Павла носе булевари и улице у Београду, Новом Саду и Зрењанину.

Опанак/Дневно

Inicijalizacija u toku...

2 KOMENTARA

  1. Имате и коме подићи споменик, најконтраверзнији патријарх у постојању наше цркве. Где је стигао у Хрватску нестало је Срба иако је на тим подручјима рођен. Па слави те га до свог нестанка.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име