Patrijarh Pavle dobija spomenik u centru Beograda

Spomenik će biti smešten na zelenoj površini između novouređenog dela platoa i tramvajske stanice kod Tašmajdanskog parka.

Buduća pozicija spomenika, kako su istakli u Komisiji za spomenike i imenovanje trgova i ulica, izuzetno dobro je saglediva iz više pravaca i simbolički je uklopljena u okruženje koje čine crkva, plato i Bulevar kralja Aleksandra.

Pročitajte i  Mudre misli: Pouke koje nam je ostavio patrijarh Pavle nam pomažu da budemo bolji hrišćani

Patrijarh je predstavljen u sedećem položaju, blago pognute glave i odiše skromnošću i duhovnošću. Spomenik će biti neznatno veći od prirodne veličine, kao što je i praksa pri izradi ove vrste obeležja, saopšteno je u komisiji.

Autor idejnog rešenja spomenika je vajar Zoran Maleš, koji je pre osam godina imao i izložbu posvećenu patrijarhu Pavlu.

Pročitajte i  Danas slavimo Svetog Nauma Ohridskog: Veruje se da svetac leči od OVE BOLESTI! Samo izgovorite sledeće reči!

Podizanje spomenika blagoslovio je patrijarh Irinej, a iz SPC navode da je izbor lokacije koju je Grad predložio odličan zato što je kod crkve, u blizini parka i kod tramvajske okretnice, a poznato je da je patrijarh Pavle bio skroman i često se vozio tramvajima.

Podizanje spomenika, čija je vrednost 50.000 evra, finansiraće „Atlas grupa”.

Pročitajte i  Za ovaj greh sledi najteža kazna, prema Bibliji: Njihova deca biće prokleta do DESETOG KOLENA, A IMA NEŠTO JOŠ GORE!

Obeležja “svecu”, kako je u narodu ovaj poglavar bio oslovljavan dok je vodio SPC, postoje u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju, a ime patrijarha Pavla nose bulevari i ulice u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Opanak/Dnevno

Inicijalizacija u toku...

2 KOMENTARA

  1. Imate i kome podići spomenik, najkontraverzniji patrijarh u postojanju naše crkve. Gde je stigao u Hrvatsku nestalo je Srba iako je na tim područjima rođen. Pa slavi te ga do svog nestanka.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime