Kakva nas zima očekuje: Meteorolog iz Srbije precizno pogađa vreme posmatrajući mravinjake

0
331

Pučka meteorologija ili Narodna meteorologija podrazumeva gledanje u mravinjak kako bi se što preciznije odredilo kakva će zima biti.

Jedan meteorolog iz Tutina u ovo doba godine koristi mravinjake kao izuzetan pokazatelj predstojećih temperaturnih prilika.

– Obično radim na deset uzoraka, a koristim se mernom šipkom, koju zabadam u koloniju mrava. U normalnim uslovima njihove larve se nalaze na prvih 20 centimetara dubine, dok su prošle godine svoje larve prebacili na dubinu od preko jednog metra, navodi on.

Pročitajte i  Prva razglednica na svetu štampana je ćirilicom u satiričnom listu „Zmaj“ 1871.

Klimatolog Krajinović se u potpunosti slaže s “metodom mravinjaka” i tvrdi da je to jedan od poznatih pristupa prikupljanja parametara u takozvanoj “Narodnoj meteorologiji”.

– Uvaženi kolega se, pored naučnih metoda, aktivno koristi i metodama narodne, odnosno pučke meteorologije, upravo ih je detaljno opisao Milan Sijerković u svojoj knjizi Pučko vremenoslovlje.

Ovakav pristup daje puno informacija o jednom lokalitetu i vrlo je koristan ukoluko se primenjuje uz moderne i naučne metode.

Pročitajte i  Svi ste čuli za Savu Šumanovića, ali da li znate da Šid ima još jednog slikara, čija ce jedna slika trenutno nalazi na izložbi u Parizu

Kakva nas zima čeka ove godine

zima

Bogato iskustvo u kombinaciji sa savremenim naučnim pristupima meteorologu Ademoviću omogućava da precizno i adekvatno pročita prirodne znakove.
Sam Ademović ne misli da unosi inovaciju u meteorologiju, već da koristi vlastiti osećaj i ljubav prema prirodi kako bi dopunio šupljine koje klasična meteorologija ne pokriva.

Prema proceni Ademovića, ova zima biće blaga sa umerenim padavinama.

“Prvi sneg smo imali početkom oktobra, polomio je nejako drveće, na kojem je još uvek bilo lišća, tako da to možemo protumačiti kao prirodnu selekciju, a kada rano krenu padavine, to znači da će ih biti često, ali ravnomerno raspoređeno. Dakle, u seriji ekstrema, ove godine ćemo malo
odmoriti”, zaključuje narodni meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina.

Pročitajte i  Nestvarna lepota Kanjona reke Miruše: Sa svojim vodopadima i jezerima predstavlja jednu od najlepših znamenitosti Kosova i Metohije

Meteorolozi su inače najavili izuzetno topao Božić, kada će temperature dostizati čak 18 stepeni!
U celoj Srbiji će biti izuzetno toplo vreme, a nešto osetnije zahlađenje očekuje nas sredinom naredne sedmice.

(Kurir)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime