Мартовски погром Срба са Косова и Метохије: Уништено је и запаљено 35 верских објеката

0
857

На данашњи дан  са Косова и Метохије протерано 4.012 Срба, а већина њих се до данас није вратила у своје домове.
Централна манифестација обележавања тог догађаја биће одржана у Грачаници, а у школама ће први час бити посвећен том највећем антисрспком насиљу у коме је, како се процењује, учествовало око 50.000 Албанаца.
погром срба
У таласу насиља на Косову и Метохији тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну са припадницима међународних снага безбедности. Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.
Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену. Тај храм, један од најрепрезентативнијих споменика средњовековне Србије, епископско средиште српске цркве у средњем веку, монументални облик добио је у време Краља Милутина (1282-1321), мада је и раније био архијерејско средиште призренског епископа српске цркве.

17 март

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Црква је унеколико обновљена, прва литургија у њој служена је шест година касније, али трагови девастације и пожара нису отклоњени. То здање је 2006. стављено на листу споменика под заштитом УНЕСКО. Најпре је био под заштитом Кфора, а сада га чувају припадници Косовске полицијске службе.
Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100. Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа осудили на затворске казне од 21 месеца до 16 година.
косово
Истрага УНМИК полиције утврдила је да су оптужбе биле лажне, а портпарол међународне полиције Нериџ Синг изјавио је тада да су “преживели дечаци после трагедије били под јаким притиском албанских новинара и политичара да оптуже Србе из суседног села”
Мартовске догађаје на КиМ осудили су Савет безбедности УН, као и Европска унија, а Парламентарна скупштина Савета Европе је 29. априла 2004. донела резолуцију.
срби погром
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је, поводом годишњице мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији, да још увек нису отклоњени прави политички узроци због којих је дошло до насиља у покрајини пре 12 година.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име