Чаробно место у Мионици које морате посетити: Пољопривредно-туристичко газдинство Петровић које је због своје понуде јединствено на нашем простору

0
5985

У селу Паштрић надомак Мионице налази се бајковито пољопривредно-туристичко газдинство породице Петровић. Ова породица је позната, не само у мионичком крају већ много шире, јер је глава те куће наш познати биолог Предраг Пеца Петровић. Он уз велику подршку своје породице, а посебно ћерке Иване, успешно води газдинство које је због богатог садржаја који нуде јединствено на нашем простору.

У оквиру газдинства породице Петровић налази се Музеј камена и Кућа чаја, а у току су и радови на изградњи амфитеатра на отвореном.

Пеца Петровић је  2013. године спровео у делу своју идеју када је у оквиру свог домаћинства отворио Музеј камена. У њему су изложени најстарији експонати још из периода девона и креде, и као такво  представља јединствени објекат на нашем простору . У музеју је предстваљено више од 300 геолошких експоната, од средњег девона, па до периода горње креде, односно периода када су изумрли и последњи диносауруси. Основна идеја овог музеја јесте да се преко различитих изложбених поставки, као и организованих радионица посетиоцима укаже на непроцењиво богаствсто геонаслеђа северозападне Србије и много шире.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Поред Музеја камена, газдинство је додатно улепшано  Кућом чаја, која је дело Пецине ћерке Иване, која је завршила биологију на Београдском универзитету. Простор је са пуно љубави уређен до најситнијих детаља. У Кући чаја је заступљено 40 врста чаја, које млада биолошкиња Ивана прикупља од раног пролећа па све до касне јесени. Липа, кантарион, коприва, хајдучка трава и мајчина душица су само неке од биљака које се могу видети у овом дивном  пријатном простору.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Пољопривредно-туристичко газдинство породице Петровић посећује велики број људи који долазе са свих крајева наше земље. У њиховој понуди су једнодневни излети који обухватају посету Рибничкој пећини, Музеју камена и Кући чаја. Поред разгледања, посетиоци могу уживати у укусима домаће хране коју домаћини за њих припремају на лицу места. Такође, газдинство организује разне радионице, као што курсеви кувања традиционалних производа  и еко-радионице које су намењене најмлађим посетиоцима.

У току школске године, ђаци из многих основних и средњих школа на нивоу целе Србије  долазе на организоване једнодневне излете у посету овом газдинства. Поред посете Рибничкој пећини, Музеју камена и Кући чаја, сви ђаци учествују у еко-радионицима,  где се на најсликовитији и практичан начин упознају са врстама биљака са наших простора од којих може да се прави чај, као и процесом сушења и прављења овог напитка.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Паузу од обиласка чаробног газдинства Петровић посетиоци могу искористити за уживање на прелепој тераси која заузима посебно место у дворишту ове породице, са које се пружа најлепши поглед на невероватне пределе мионичког краја. Овај угођај се додатно може употпунити испијањем најукуснијег чаја од дивљег оригана којим ће вас љубазни домаћини послужити.

ОПАНАК

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име