Помоћ општине Мионица и локалних привредника: У току изградња куће за борца са Кошара

0
482

Породица Радована Лучића, једног од хероја битке на Кошарама, из мионичког села Буковац, која годинама живи у недовршеном подруму, без правог купатила и других услова за живот, добиће нову кућу.

Радови на градњи куће, које је у јуну најавио председник општине Мионица Бобан Јанковић су већ почели, а обезбеђен је сав грађевински материјал и мајстори. На темљима подрума, у ком Лучић живи са супругом Горданом, осамнаестомесечним сином Миломиром, тек рођеним сином Милошем и осамдесетогодишњим оцем Милованом, у наредних два месеца биће изграђен нов, савремено опремљен објекат. Акцију градње куће породици Лучић покренуо је председник општине Мионица Бобан Јанковић, а поред општине укључени су локални привредници и Радованове комшије. Сав грађевински материјал и мајсторе обезбедила је фирма “PCTEL” Аце Лучића из Мионице.

– Радован Лучић се храбро борио за бољи живот свих грађана Србије и најмање што ми данас можемо да урадимо јесте да се потрудимо и уложимо напор да створимо прилике и могућности за лакши и испуњенији живот њега, и његове супруге и деце. То је наша етичка обавеза и морална дужност, јер његова одлука да у име домовине буде на страшном месту где је смрт била извеснија од живота, онемогућила га је да живи нормалан живот и несметано ради и ствара. Зато смо ми ту да му помогнемо да буде отац својој породици и уважен члан друштва за које се борио – рекао је приликом обиласка радова Бобан Јанковић председник општине Мионица.

Лучић је подрум куће започео пре одласка у рат са НАТО пактом 1999. године и учешћа у бици на Кошарама. Као и већина људи на селу, Радован је тешко проналазио посао који би био плаћен толико да би од зарађеног новца део могао да одваја за адаптацију, а потом и проширење куће.

– Није било новца, па је кућа, практично, таква каква је била 1999. године остала до данас. Није баш функционална. Има две просторије, али не и право купатило – скромно каже Радован, који ради у локалној приватној фирми. Четворочлана породица живи од Радованове плате и дедине пензије.

– Радујем се изградњи куће. Сан ми је да цела породица, а нарочито Миломир и мали Милош имају пристојан дом. Кажу да ће је завршити за око два месеца – каже Радован.

Бобан Јанковић каже да је Мионица заједнички именилац честитих, марљивих и добрих људи.

– Када сам у јуну са сарадницима посетио породицу Лучић, наишао сам на топао и срдачан пријем. Договорили смо се да заједно, уз подршку општине, унапредимо њихове услове живота и обезбедимо им нови дом. Они то заслужују. Мионица је заједничка кућа свих нас. Наша обавеза је да бринемо у људима који су били спремни да свој живот жртвују за одбрану државе. Одлуком председника државе Александра Вучића битка на Кошарама, која је у ранијем периоду била неправедно запостављена, сада се редовно обележава, као херојски подвиг који је задужио целу Србију – рекао је Јанковић.

Председник општине Мионица у разговору са борцем са Кошара Радованом Лучићем

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име