POPRAVITE OŠTEĆEN TRAVNJAK: Evo nekoliko saveta za održavanje dvorišta

0
611

Ako su vam travnjak napali insekti, gljivice ili mahovina, pa imate ružne braonkaste mrlje, nije sve propalo. Ove mrlje mogu da se uklone, ali ćete morati da iskopate rupe duboke oko desetak santimetara da biste izbacili zemlju koja je “napadnuta”.

travnjak

Rupe kopajte u obliku pravougaonika ili kvadrata i onda ih napunite kvalitetnom zemljom ili kompostom. Zemlja, naravno, treba da bude u ravni sa ostalim delovima travnjaka pa morate da je nabijete i zalijete da bi se slegla.

Pročitajte i  Kad pokojnik dođe u san: Ovo je pet razloga zašto vas mrtvi posećuju

Postoji dva načina kako možete da popravite mrlje na travnjaku: da u pripremljene rupe stavite busenje trave ili seme. Stavljanje busenja možda je skuplje, ali je svakako lakši i brži način da popravite travnjak. Ukoliko na ta mesta posejete seme, trebaće više vremena da ponovo nikne trava.

Busen treba da isečete tako da se visinom uklapa u ostatak travnjaka, dobro ga pritisnite u zemlju i zalijte sa svih strana. Što se tiče semena, pospite ga ravnomerno, lagano izgrabuljajte i zalijte, ali ne mnogo. Seme možete i da pokrijte sa malo slame kako ga ne bi jele ptice i da biste ga sačuvali od jakog sunca.

Pročitajte i  Zašto prihvatamo Noć veštica, a zaboravljamo na poklade? Ovaj stari srpski običaj takođe prati maskiranje, a obeležava se čak 3 puta godišnje

Po mestima gde ste stavili novo busenje ili seme ne bi trebalo da gazite jedno vreme, sve dok ne vidite da je busen zakorenjen, to jest trava nikla. I ova mesta treba redovno da se zalivaju, kao i ostatak travnjaka, a ukoliko smatrate da treba, možete samo blago da ih nađubrite prirodnim hranivima. Previše azotnog đubriva može da našteti novoj travi dok raste.

Pročitajte i  Pismo profesorke iz Srbije uzburkalo javnost: Odgajamo zombi generacije koje ne zanima ništa i koji čekaju da "odbleje" život u blaženoj otupelosti

trava

Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime