KRST STAR 100.000 GODINA: Evo kako je ovaj znak postao najvažniji hrišćanski simbol i šta je bio pre toga

0
5064

Hrišćanska vera ima mnogo simbola, a jedan od najvažnijih je krst. 

Ručni krst Prote Mateje, početak IXX veka, crkva u Brankovini

 

U zapadnoj kulturi krst je postao gotovo neodvojiv od hrišćanstva, a u stvari je jedan od najstarijih i najobuhvatnijih simbola. Urezivan u kamen ili drvo ili izradjivan od metala ili kosti, bogato ukrašen ili jednostavno crtan, krst se pojavljuje širom sveta.

Kameni disk sa ugraviranim krstom, pronadjen je u pećini Tata u Madjarskoj, star je po proceni oko 100.000 godina.

Krst se nalazi u drevnim civilizacijama, Kine, Egiota, i Srednje Amerike, a čest je i motiv u afričkoj umetnosti i pojavljuje se na keltskim grnčarskim proizvodima, nakitu i novčićima. Smatra se jednim od četri osnovna simbola, skupa sa točkom,krugom i kvadratom, s kojima je takodje povezan.

images

Krst čini celovitost. Ukrštanje dve linije kod njega može se sagledati kao sjedidnjenje muškog (vertikalna) i ženskog (horizontalnog) principa. Ove dve ose takodje predstavljaju dimenzije vremena i prostora, materije i duha, tela i duše kao i ekvinocije i solsticije.

Postoje neslaganja u vezi sa krstom  koji je korišćen za raspeće Hrista.

Evo šta se sve mislilo i oko čega su se hrišćani sporili kada je raspeće Hrista u pitanju. 

Tek sredinom II veka prevodioci Jevandjelja su prvi put upotrebili “krst”u opisima smrti raspeća. Mnoge slike prikazuju Hrista kako visi sa strukture u obliku slova Y (račva) ili sa krsta u obliku T, kao i sa poznijeg latinskog krsta gde se poprečna pregača nalazi otprilike na dve trećine prema gore. Vremnom latinski krst je postao glavni simbol hrišćanstva.

4nVkX

Neki veruju da se ovo poklala s postepenom tendecijom kod rane crkve da se razdvoji  duhovno i materijalno carstvo u skladu s Hristovim rečima, “Moje carstvo nije od ovoga sveta”.

Ovaj stav je preovladao idejama o duhovnosti u velikom delu hrišćanskog sveta, gde se zemaljski život (uključujući prirodu), svet i telo sagledavaju kao sile koje treba prevladati, a ne kao delovi organske celine. Za hrišćane je raspeće iskonski simbol, koji predstavlja Hristovu smrt, vaskrsenje, podebu duha nad materijom i iskupljenje čovečanstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име