Посао због ког се многи враћају на село: Због субвенција и дневне зараде од око 100 евра многи уче овај занат

0
2195

У околини Трстеника живе највећи произвођачи и извозници калемова. Чак 85 одсто производа са овог подручја се извезе, углавном у источну Европу и Русију. Од калемова винове лозе, воћа и цвећа живе многе породице, које се само тиме баве.

Сада када је држава одлучила да субвенционише оне који се баве овим послом, многи ће можда одлучити да се врате на село и започну да се баве калемљењем.

– Калемарство је посао који се може научити, али са мало већим одрицањем. Породице се враћају на село. Приход зависи од реализације и тржишне цене. Годишње произведемо 100.000 лозних калемова и око 400.000 воћних садница – прича за Блиц Жарко Брзаковић из Страгара код Трстеника.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Ако бисте почели да се бавите овим послом потребно је бар 100.000 садница, хектар квалитетне обрадиве земље, и бар 20.000 евра улагања.

– Калемар и његов помоћник везивач могу дневно да искалеме 3.500 калемова винове лозе а зарада на 1.000 калемова може да иде и до 35 евра. Тако да је потребно да у старту имате бар три радника које морате да платите – каже овај калемар из Страгара.

То значи да породица може да заради око сто евра дневно. Раца Пантелић из Селишта код Трстеника годишње произведе чак 500.000 калемова винове лозе.

– Постоје фирме са којима имамо склопљен уговор и онда оне од нас откупљују одређени број калемова. Такође, један део продајемо винаријама, али нешто и извеземо. Калемарство тражи пуно одрицања, али с друге стране може да донесе и зараду – прича Пантелић.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

У буџет Србије је 2017. године по први пут уведена ставка која се односи на помоћ произвођачима садница, односно калемарима.

– Прошле године су по први пут у буџет Србије уврштена подстицајна средства за производњу садница. Ове године ће за ту намену бити издвојено скоро 115 милиона динара.
Иницијатива је кренула из околине Трстеника јер на том подручју постоји велики број келамара, који чак 95 одсто производа извезу – каже Милена Турк посланица из Трстеника.

Трстенички калемари годишње производу од 10 до 12 милиона комада лозних калемова, осам милиона комада воћних садница и неколико десетина милиона комада садница ружа. Произведе се око 12 милиона садница винове лозе и заједно са воћним садницама западноморавски калемари остварују приход од око 20 милиона евра.
(Блиц)

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име