Јединствени феномен у Србији: Посетите ружичасто језеро Пачир

0
6324

Село Пачир или Пачирска бања како се назива због лековите термалне воде је чудо у Србији. Ово вештачко језерце које се налази на пола пута између Новог Сада и Суботице све више привлачи мештане, али и туристе због своје јединствене ружичасте боје.

Језерска вода долази са 1400м дубине. На свом путу се сусреће са разним слојевима стена што је чини богатом минералима. Температура термалне воде је 72 степена због чега се меша са бунарском како би се расхладила и опала на пријатних 30 степени. Осим минерала језеро је богато и солима што воду чини сланом. Тајна ружичасте боје заправо је последица високе концентрације јода, литијума и брома због чега вода има необичан мирис, али је “отпорна” на непожељне бактерије. Ова лековита вода помаже у очувању здравља, нарочито побољшању имуног система. Купање у језеру доприноси лечењу кожних болести, реуматизма и спортских повреда. Ипак не саветује се боравак у води дужи од 20 до 30 минута при једном уласку.

Купање у ружичастом језеру

Само језеро величине је око 2000 квадратних метара што се може упоредити са величином два олимпијска базена. Доступна су и два затворена базена током зимског периода. Ружичаста боја се може видети само лети, након чега се језеро празни и прочишћава.

Задовољство да посетите ово јединствено језеро коштаће вас свега неколико стотина динара. Купалиште је отворено у периоду од  10.00 до 19.00 часова.

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Мисли које мењају живот: Највећи српски духовници објаснили су како да дођемо до унутрашњег мира и спознамо срећу

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име