Lekovito mesto u najlepšem delu Srbije: Posetite Banju Vrujci i upoznajte sve njene lepote i čari

0
248

Na svega 90 kilometara od glavnog grada, 30 kilometara od Valjeva smeštena je jedna od najmalađih banja naše zemlje.

Poznata po svojim prirodnim lepotama, živopisnim krajolicima, lekovitoj vodi i blatu, ovo mesto predstavlja pravi mali raj za sve njene posetioce.

Banja Vrujci danas predstavlja nepogrešivu turističku destinaciju u koju dolaze posetioce sa svih krajeva naše zemlje. Oni u banju dolaze radi lečenja, odmora i relaksacije.

Banja Vrujci

Lekovita voda i blato, kao i otvoreni bazeni punjeni toplom i čistom termalnom vodom su zaštitni simboli ovog malo mesta.

Temperatura vode termalnih izvora u Banji Vrujci je u rasponu od 21˚C (najniža zabeležena vrednost) od 31˚C (najviša zabeležena vrednost), ali se najčešće temperatura vode kreće od 26˚C do 27˚C.

Pročitajte i  Svečanim programom obeležena 76. godišnjica oslobođenja Mionice u Drugom svetskom ratu
Lekovita vode Banje Vrujci

Na osnovu izveštaja Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju RS i Zavoda za interne bolesti “dr Vlastimir Godić” iz Beograda, konstatovano je da voda može pomoći u lečenju mnogih oboljenja:

 1. Oboljenja mokraćnih puteva i bubrega,
 2. Bolesti lokomotornog aparata,
 3. Raznih oblika reumatizma i
 4. Hroničnih ginekoloških oboljenja.

Lekovito blato je smešteno na prostoru od oko 30 hektara koji je sa jedne strane uokviren koritom reke Toplice, prirodnim izvorištem termomineralne vode (Vitorove bare) i koritom Lekovite reke sve do njenog ušća u reku Toplicu.

Pročitajte i  Odvela je bebu kod doktora Nestorovića na lečenje: Ono što se tamo dogodilo ostavilo je sve BEZ TEKSTA

Lekovito radioaktivno blato meštani okolnih sela su počeli da koriste još davne 1931. godine. Već tad je primećeno da mazanje tela plavičastim blatom, uz dodatno sunčanje, pomaže u lečenju raznih reumatskih oboljenja, išijasa, proširenih vena, kožnih bolesti i mnogih grugih promena na telu. Primećeno je da kraste i ekcemi nestaju, da se koža podmlađuje, a rane zarastaju.

Lekovito blato se danas koristi u lečenju različitih oboljenja i stanja:

 1. Hroničnog zapaljenskog reumatizmaa
 2. Degenerativnog reumatizma perifernih zglobova i kičmenog stuba
 3. Vanzglobalnog reumatizma:
 4. Raznih oblika posttraumatskih stanja
 5. Dijabetesnih perifernih mikro i makro-angiopatija
 6. Neuralgija i radikulatisa
 7. Hroničnog adneksitisa, parametritisa i postoperatibnog infiltrata
 8. Raznih promena na koži
Pročitajte i  Iz srca Mionice krenula druga etapa 60. Međunarodne biciklističke trke „Kroz Srbiju“

Predah od vrućine gosti banje mogu pronaći u kupanju u otvorenim bazenima koji se nalaze u centru banje, ali i velikom kompleksu Nova Banja Vrujci. Ono što je karakteristično za sve bazene koji se nalaze na teritoriji mioničke opštine je da se svakog dana prazne i pune novom čistom, termalnom vodom.

Svoj boravak u Banji Vrujci možete upotpuniti jednodnevnim izletima koji obuhvataju posetu centra Mionice, Struganika gde se nalazi rodna kuća Živojina Mišića, Spomenika prirode Ribnica, Poljoprivredno-turističkog gazdinstva Petrović i Domaćinstva Tomašević.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime