Лековито место у најлепшем делу Србије: Посетите Бању Врујци и упознајте све њене лепоте и чари

0
1239

На свега 90 километара од главног града, 30 километара од Ваљева смештена је једна од најмалађих бања наше земље.

Позната по својим природним лепотама, живописним крајолицима, лековитој води и блату, ово место представља прави мали рај за све њене посетиоце.

Бања Врујци данас представља непогрешиву туристичку дестинацију у коју долазе посетиоце са свих крајева наше земље. Они у бању долазе ради лечења, одмора и релаксације.

Бања Врујци

Лековита вода и блато, као и отворени базени пуњени топлом и чистом термалном водом су заштитни симболи овог мало места.

Температура воде термалних извора у Бањи Врујци је у распону од 21˚Ц (најнижа забележена вредност) од 31˚Ц (највиша забележена вредност), али се најчешће температура воде креће од 26˚Ц до 27˚Ц.

Лековита воде Бање Врујци

На основу извештаја Института за физикалну медицину и рехабилитацију РС и Завода за интерне болести “др Властимир Годић” из Београда, констатовано је да вода може помоћи у лечењу многих обољења:

 1. Обољења мокраћних путева и бубрега,
 2. Болести локомоторног апарата,
 3. Разних облика реуматизма и
 4. Хроничних гинеколошких обољења.

Лековито блато је смештено на простору од око 30 хектара који је са једне стране уоквирен коритом реке Топлице, природним извориштем термоминералне воде (Виторове баре) и коритом Лековите реке све до њеног ушћа у реку Топлицу.

Лековито радиоактивно блато мештани околних села су почели да користе још давне 1931. године. Већ тад је примећено да мазање тела плавичастим блатом, уз додатно сунчање, помаже у лечењу разних реуматских обољења, ишијаса, проширених вена, кожних болести и многих гругих промена на телу. Примећено је да красте и екцеми нестају, да се кожа подмлађује, а ране зарастају.

Лековито блато се данас користи у лечењу различитих обољења и стања:

 1. Хроничног запаљенског реуматизмаа
 2. Дегенеративног реуматизма периферних зглобова и кичменог стуба
 3. Ванзглобалног реуматизма:
 4. Разних облика посттрауматских стања
 5. Дијабетесних периферних микро и макро-ангиопатија
 6. Неуралгија и радикулатиса
 7. Хроничног аднекситиса, параметритиса и постоператибног инфилтрата
 8. Разних промена на кожи

Предах од врућине гости бање могу пронаћи у купању у отвореним базенима који се налазе у центру бање, али и великом комплексу Нова Бања Врујци. Оно што је карактеристично за све базене који се налазе на територији мионичке општине је да се сваког дана празне и пуне новом чистом, термалном водом.

Свој боравак у Бањи Врујци можете употпунити једнодневним излетима који обухватају посету центра Мионице, Струганика где се налази родна кућа Живојина Мишића, Споменика природе Рибница, Пољопривредно-туристичког газдинства Петровић и Домаћинства Томашевић.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име