Многима омиљено воће ове године биће скупље за чак 50 одсто: Мразеви уништили воће широм Србије

0
913

Снег и мразеви дотукли су воћке широм Србије! Око 60 одсто шљиве и 80 одсто кајсије измрзли су само у Војводини. То ће довести до поскупљења воћа за чак 50 одсто! Професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду др Зоран Кесеровић каже за Курир да су најугроженије кајсија, шљива, бресква и трешња.

“Процењује се да је у Војводини измрзло око 50 одсто трешње, док се јабука доста добро држи, једино је код ајдареда констатовано 10 до 12 одсто. Око 30 одсто крушке је измрзло, а што се тиче винове лозе, имамо информације да је тамо где је температура била испод минус 22 степена све измрзло. Воћке су доста угрожене, а још увек је рано говорити о процени штете. Уколико и даље буду лоши услови, могло би да буде уништено око 60.000 тона воћа, што је осам одсто од укупне производње воћа”, упозорава др Кесеровић.
Бранислав Гулан, члан Одбора САНУ за село и члан Научног друштва економиста Србије, сматра да ће цена оштећеног воћа скочити чак за 50 одсто: “Уместо 36.000 тона кајсије, биће око 13.000 тона. Следи нам увоз тог воћа, што ће увознике да обрадује, а што се тиче цене – биће знатно скупље! Најмање за 30, а највише за 50 одсто”.
Гулан наглашава да род шљиве пада из године у годину – “Ми смо земља шљива, али смо то све мање! Ми нисмо способни да искористимо шансе за извоз, нама највећи део оде на ракију, уместо да се извози.

Директор Института за воћарство у Чачку Милан Лукић каже да шљива у централној Србији засад још увек није погођена, али да бресква и кајсија јесу: “Трешња је делимично, око 20 процената. Јабука и крушка још увек нису оштећене. Кајсија је претрпела највећу штету, од 60 до 90 одсто у околини Чачка и у западној Србији. Не знамо шта ће бити у наредном периоду, температуре које се најављују могу довести до оштећења преосталих цветних пупољака кајсије или пак цветова.
Др Михајло Николић, професор на Катедри за воћарство Пољопривредног факултета у Београду каже да улазимо у критичан период: “Све је још увек могуће зато што су овај нагли талас и пролећни мраз најучесталији почетком друге декаде априла, тада је и најучесталија појава пролећних мразева. Како стање стоји, сви параметри показују да ће и ове године много воћа цветати у том најкритичнијем периоду. Најугроженије је коштичаво воће, које прво цвета и које цвета сада.”

Курир

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име