Истраживање показало: Ево како ће се последице НАТО бомбардовања одразити на децу рођену између 1999. и 2015.

0
1056

“Деца рођена између 1999. и 2015. године била су изложена токсичном фактору који је утицао да буду подложни малигним болестима.”

То је показало истраживање Kомисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године које је представљено данас.

Председник те комисије Дарко Лакетић казао је новинарима у Скупштини Србије да се истраживање односило само на децу, јер су она мање изложена другим факторима ризика попут пушења.

Pročitajte i  Ко је Србин и српскога рода данас слави Видовдан, дан када је цар Лазар изабрао небеско царство уместо земаљског

Истраживање је спроведено у сарадњи са Институтом за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, а показало је да су најчешћи тумори код деце старе до четири године неуроектодермали, код оних од пет до девет година тумори крви, од 10 до 14 година тумор мозга, а од 15. до 18. године солидни тумори.

Pročitajte i  Ћале, последњи мушкарац коме жене нису смеле ништа! Прича Моме Капора о мушкарцима којих више нема

“Ово истраживање нам недвосмислено показује да је више генерација у одређеном осетљивом периоду било изложено неком фактору који их је учинио осетљивијим за обољевање од одређене малигне болести у односу на друге генерације у истом узрасту”, рекао је Лакетић.

Он је оценио да је бомбардовање 1999. године оставило несагледиве последице по Србију, за коју је рекао да је “земља жртва” која, не само из својих, већ из цивилизацијских разлога мора да сачува истину “за опомену и наук себи и другима”.

Pročitajte i  KAO SA DRUGE PLANETE: 10 najneobičnijih predela u Srbiji

Kомисија за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије основана је прошле године.

БЕТА

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име