Завирите у свет последњег српског парфемџијe који нам открива тајне прављења парфема

0
218
Фото:svigarac.rs

Престављамо вам Ненада Јованова (68) последњег београдског а вероватног и српског парфемџију. Његов свет парфема налази се на Дорћолу у улици Краља Петра и ево шта има да каже о свом дугогодишњем занатском искуству:

парфемџија

– Потребно је да ми својим речима кажу шта воле, а шта не воле. Рецимо, неко ће рећи да је то лак, неко тежак, благ, ароматичан, цветни, ваниласт, освежавајући или цитрусни мирис. С друге стране, изузетно ми значи када знам да муштерија, рецимо, никако не воли цветни мирис. Међутим, то је иронија. Открићу вам да је данас огроман проценат женских мириса заснован управо на цветним компонентама. Дешавало се да ми је једна госпођа рекла да воли освежавајуће мирисе, а да три испробана мириса нису оставили јак утисак. Тек када је добила један слаткасти мирис, одушевила се и рекла ми да у ствари речима није добро интерпретирала своју жељу.

Pročitajte i  Strina – Zelena bedevija: Jedina kobila koju je jahao neki srpski junak i to baš Jovan Kursula
parfemdzija-3
Фото:svigarac.rs

У својој парфимерији  ручно прави мирисе и у понуди су 4 основне врсте: колоњска вода (eau de cologne), затим тоалетна вода (eau de toilette) , па парфемска вода (eau de parfum) и чист парфем. Каже да највећи број муштерија тражи следеће ноте парфема: „a la“ Armani, Dior, Šanel…  и да он у зависности од рецепта до кога је дошао прави своје мирисе, са мањом или већом разликом може да понуди добру алтернативу. У сваком случају производ буде оргиналан, а неком и бољи и од оргинала јер су укуси индивидуална ствар.

Pročitajte i  "Смисли нека питања која ће бити интересантна" Биковић ПРЕСЕКАО новинара кад му је поставио ОВО питање

Овај врло стари занат је научио од свога оца, који га је наследио од свога оца. Ненад тренутно ради сам, а његов син му је доста помогао током времена, тако да би он могао да настави традицију.

– Ми смо самостална занатска радња за производњу мирисних и козметичких средстава и никад нисмо имали друге готове производе осим наших. Раније смо правили и креме, пудере, лосионе, разне мазалице, ружеве за усне и лакове за нокте, али као што видите витрина је празна због апсолутне неисплативости.

Pročitajte i  Simboliše tugu Kosovskog boja: Crkveni svećnjak koji je napravljenod pobedničkog oružja:
parfemdzija-2
Фото:svigarac.rs

А свако ко жели да уђе у очаравајући свет мириса може то да учини сваког радног дана од 10 до 13, а и од 16 до 19 сати. Ако желите да подржите овај вредан, стари занат у борби против нестајања отиђите један дан и купите себи мирис по вашој жељи и мери. Милилитар кошта 13 динара па навише.

Извор: pricesadusom.com

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име