Thursday, March 20, 2025
NaslovnaNaslovnaNeizostavna na svakoj slavskoj trpezi: Najbolji recepti za posnu i mrsnu rusku...

Neizostavna na svakoj slavskoj trpezi: Najbolji recepti za posnu i mrsnu rusku salatu

Čuvenu rusku salatu prvi put je pripremio Lucien Oliver, ruski kuvar poreklom iz Belgije, u restoranu Ermitaž u Moskvi 1860. godine. Nakon Oktobarske revolucije i velikog siromaštva koji je zahvatio Rusiju većina osnovnih sastojaka zamenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima, tako da ruska salata danas ima vrlo malo zajedničkog sa izvornim receptom koji je do danas ostao tajna.

Na našim prostorima je veoma popularna i neizostavni je element svake velike trpeze, a recept postoji i u mrsnoj i u posnoj varijanti.

ruska-salata-1451684699-76480

Recept za mrsnu rusku salatu:

300 gr majoneza
200 g kisele pavlake
100 g praške šunke (umesto šunke možete dodati i obareno pileće belo meso ili kobasice)
200 gr graška
2 krompira
6 šargarepa
4 kisela krastavca
senf
sok od pola limuna
so i biber po ukusu
Priprema:

Obarite krompir, šargarepu i grašak. Na sitne kockice isecite šunku, krastavčiće, krompir i šargarepu. Umutite mikserom majonez i pavlaku, a zatim dobijenu smesu pomešajte sa iseckanim povrćem, šunkom i graškom. Na kraju dodajte kašičicu soka od limuna, malo senfa i začin po ukusu. Rusku salatu servirajte hladnu.

ruska-salata

Recept za posnu rusku salatu:

2 konzerve tunjevine (može i bareni oslić)
300 gr posnog majoneza
3 veće šargarepe
4 kisela krastavca
2  krompira
200 g graška
biber
so
1 kašičica balzamiko sirćeta ili limunovog soka
Priprema:

Obarite krompir, šargarepu i grašak, pa ih zatim iseckajte na sitne kockice. Dodajte sitno iseckane krastavčiće i ribu, začinite po ukusu, a zatim dodajte posni majonez i sve zajedno umešajte. Na kraju dodajte i kašičicu balzamiko sirćeta ili limunovog soka, pa opet sve zajedno dobro promešajte. Salatu služite prohlađenu.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments