Neizostavna na svakoj slavskoj trpezi: Najbolji recepti za posnu i mrsnu rusku salatu

Čuvenu rusku salatu prvi put je pripremio Lucien Oliver, ruski kuvar poreklom iz Belgije, u restoranu Ermitaž u Moskvi 1860. godine. Nakon Oktobarske revolucije i velikog siromaštva koji je zahvatio Rusiju većina osnovnih sastojaka zamenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima, tako da ruska salata danas ima vrlo malo zajedničkog sa izvornim receptom koji je do danas ostao tajna.

Na našim prostorima je veoma popularna i neizostavni je element svake velike trpeze, a recept postoji i u mrsnoj i u posnoj varijanti.

ruska-salata-1451684699-76480

Recept za mrsnu rusku salatu:

300 gr majoneza
200 g kisele pavlake
100 g praške šunke (umesto šunke možete dodati i obareno pileće belo meso ili kobasice)
200 gr graška
2 krompira
6 šargarepa
4 kisela krastavca
senf
sok od pola limuna
so i biber po ukusu
Priprema:

Obarite krompir, šargarepu i grašak. Na sitne kockice isecite šunku, krastavčiće, krompir i šargarepu. Umutite mikserom majonez i pavlaku, a zatim dobijenu smesu pomešajte sa iseckanim povrćem, šunkom i graškom. Na kraju dodajte kašičicu soka od limuna, malo senfa i začin po ukusu. Rusku salatu servirajte hladnu.

ruska-salata

Recept za posnu rusku salatu:

2 konzerve tunjevine (može i bareni oslić)
300 gr posnog majoneza
3 veće šargarepe
4 kisela krastavca
2  krompira
200 g graška
biber
so
1 kašičica balzamiko sirćeta ili limunovog soka
Priprema:

Obarite krompir, šargarepu i grašak, pa ih zatim iseckajte na sitne kockice. Dodajte sitno iseckane krastavčiće i ribu, začinite po ukusu, a zatim dodajte posni majonez i sve zajedno umešajte. Na kraju dodajte i kašičicu balzamiko sirćeta ili limunovog soka, pa opet sve zajedno dobro promešajte. Salatu služite prohlađenu.