Posna pica sa ajvarom – Za testo: 450 g brašna, 280 ml vode, 70 ml ulja, 1/2 kockice kvasca, 1,5 kašičica soli, 1 kašičica šećera. OVO TESTO VAŽI ZA SVE OSTALE POSNE PICE
Za fil: 2 kašike kečapa, 2 kašike ajvara, 100 g maslinki, 100 g šampinjona, 1/2 glavice crnog luka, 3 veća kisela krastavčića, 1 manja, sveža paprika, 50 g kukuruza šećerca, 2 veće konzerve tunjevine u komadima, 300 g biljnog kačkavalja, 1 kesica origana.
Priprema – Testo: U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti da naraste, dok se sprema fil.
Fil: Tunjevinu iscediti od ulja i pomešati je sa, sitno iseckanim, crnim lukom. Šampinjone iseći na tanje listiće, papriku i krastavčiće na kockice, a maslinke iseći na krugove. Ajvar i kečap pomešati i dobro sjediniti. Uzeti veliki pleh, iz električnog šporeta, pa ga dobro podmazati uljem. Naraslo testo rastanjiti u veličini pleha. Premazati ga mešavinom kečapa i ajvara. Zatim rasporediti tunjevinu sa lukom, pa iseckane šampinjone, krastavčiće, papriku, maslinke i kukuruz šećerac. Posuti sa origanom i, krupno, narendati biljni kačkavalj. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Čim ivice testa blago porumene, pica je ispečena. Izvaditi je i poslužiti.
Posna pica sa paradajzom – 1 testo za picu, 1 šolja pečuraka, 1 zreo paradajz, 2-3 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ruzmarina, malo nane, 1 češanj belog luka, 1 šolja kečapa, malo ljute paprike (po želji), malo ulja.
Priprema: Testo kružno razvući i namazati uljem, zatim premazati kečapom, pa ređati na kolutove isečen paradajz, prstenasto isečen crni luk i zelenu papriku, isitnjen beli luk, iseckane začine i pečurke iseckane na tanke listiće. Može se dodati i sir od soje. Po želji sve to na kraju preliti sa malo ulja.
Posna pica sa krompirom i maslinama – Sastojci: 250 g brašna, 50 g griza, 1-2 kašičice soli, pola kockice kvasca, kašičica šećera, 60 g zelenih maslina bez koštica, čen belog luka, 60 ml maslinovog ulja, kašičica origana, 400-500 g kuvanog krompira, 150 g paradajza isečenog na kolutove, 100 g posnog kačkavalja, krupna morska so.
Priprema: U posudi promešajte brašno, griz i so. U sredini napravite udubljenje, stavite izdrobljen kvasac, pa dodajte šećer i 1-2 kašike mlake vode. Pokrijte posudu i ostavite oko 15 minuta na toplom da nadođe. Sipajte oko 1,2 dl mlake vode i zamesite glatko testo. Napravite loptu, pokrijte ponovo i ostavite 45 minuta da testo naraste. Iseckajte sitno masline. Oljuštite beli luk, izgnječite ga i propržite na ulju. Umešajte origano i sklonite sa vatre. Oljuštite kuvani krompir i uzduž isecite na tanke kriške. Rernu zagrejte na 200°C. Obložite dva pleha papirom za pečenje. Testo podelite na dva dela i oklagijom istanjite na dva kruga. Stavite ih na plehove i tanko pospite sa malo kaškavalja. Odozgo poređajte krompir, paradajz i masline. Poprskajte uljem, pospite ostatkom kačkavalja i pecite u rerni oko 20 minuta. Zatim isprskajte preostalim uljem, pospite morskom solju i garnirajte origanom. Servirajte toplo.
Posna pica sa zeljem: 1 testo za picu, 1/2 kg spanaća ili neke druge vrste zelja, 1 kašika kapara, 3/4 šolje crnih maslina, 1 čen belog luka, 3/4 šolje ulja, biber, so.
Priprema: Očišćeno i oprano zelje obariti u vreloj vodi i ostaviti da se ocediti u cediljki. Iz maslina izvaditi koštice i iseći na kriške. Prepolovljen beli luk propržiti na ulju kako bi poprimilo njegov miris. Iz ulja izvaditi luk i baciti ga, a dodati masline, začine, zelje i so, promešati, pa sve zajedno pržiti na umerenoj temperaturi desetak minuta. Razviti testo za picu i na njega staviti prethodno pripremljeni fil od zelja. Picu peći na jakoj vatri oko 30 minuta.
Posna pica s tunjevinom– Sastojci: gotovo testo za picu, 100 g kečapa, 100 g šampinjona, 1 glavica crnog luka, 1 konzerva tunjevine u ulju, nekoliko crnih maslina, kapar, origano
Priprema: Testo za picu premazati kečapom. Tunjevinu izgnječiti viljuškom u ulju da se dobije ujednačena masa. Pečurke očistiti i izrezati nalistiće, pa prodinstati sa lukom na ulju dok ne omekšaju. Na testo poređati najpre pečurke, pa zatim tunjevinu,posuti kaprima i origanom. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Gotovu picu ukrasiti maslinama i kolutićima crnog luka. Savet: Umesto kečapa bolje je koristiti paradajz pire, ali nije neophodno. Jelo će biti ukusnije ako se u fil narenda dosta posnog biljnog kačkavalja, a i preko još vruće gotove pice.
Posni pica rolat – 500 g kora za pitu, 600 g kečapa, 600 g mariniranih šampinjona, 300 g posnog kačkavalja, malo ulja.
Priprema – Kore podeliti na 3 dela za 3 rolata (po 5 komada). Pečurke iseckati, a kačkavalj izrendati. Na svaki rolat ide po 200 g kečapa, 100 g kačkavalja i 200 g šampinjona. Staviti dve kore jednu preko druge pa premazati kečapom, pa staviti treću koru. I treću koru premazati kečapom, pa posuti sa izrendanim kačkavaljem. Staviti četvrtu koru, premazati je kečapom, pa rasporediti iseckane šampinjone. Staviti petu koru, pa urolati. Tako napraviti još dva rolata. Rolate staviti u obložen pleh, pa ih odgore premazati sa malo ulja i peći ih na 220 stepeni oko 30 minuta.
6 recepata za posne pice kojima ćete biti oduševljeni: Sa tunjevinom, krompirom, ajvarom, zeljem ili pečurkama… za svačiji ukus
RELATED ARTICLES
Recent Comments
Obrenoviće stigla kumovska kletva: Knez Miloš ju je dugo okajavao, a mnogi veruju da i danas traje
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Peteljke od jagoda stalno bacamo, a nismo svesni KOLIKO su zdrave: Evo kako ih možete iskoristiti
on
Karađorđe se nije prezivao Petrović: Misterija srpske istorije – ovo je bilo njegovo pravo prezime
on
Proročanstvo Baba Vange za 2021. godinu: Pronaći će lek za rak, sudbina čovečanstva biće promenjena!
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Zbog ovog vica o Titu završila na Golom otoku: Mlada novinarka prošla kroz pakao zbog šale o Maršalu
on
Propada crkva stara 2 veka: Smatra se korenom srpske države, a godinama se u njoj niko nije pomolio!
on
DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju
on
DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Istinita priča o poruci patrijarha Pavla jednoj ženi sa Kosova: “Nađite tu ženu i dovetite je meni…”
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Samo SRBI na celoj planeti imaju OVU VEŠTINU! Svi nam se DIVE, a mi ni ne znamo da je posedujemo!
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Znate li ko je bio Tibor Cerna? Heroj sa Košara, koji je ustao je i rekao: “PUCAJ, ako si JUNAK!”
on
Koliko ih vi zadovoljavate: 5 kriterijuma koje pokazuju stepen čovekove zrelosti po Vladeti Jerotiću
on
Nastupaju najveće promene u istoriji srpskog školstva: Evo kako će izgledati nastava od 1. septembra
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Srbija proglašena za najbolju destinaciju za posetu u 2019. godini: Stranci ludi za našom zemljom
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Amerikanka Šila se zbog ljubavi preselila u srpsko selo: Njena deca zbog OVOGA posebno vole Srbiju
on
Pečene paprike u sosu od kiselog mleka: Kad jednom ispečete “miš-maš” u rerni vraćaćete mu se iznova
on
Čuveni srpski psihijatar objasnio zašto cela Srbija prati “Zadrugu” i stvar je vrlo zabrinjavajuća
on
Počinju Sinđelićevi dani u Svilajncu: Nizom događaja obeležava se sećanje na slavnog srpskog heroja
on
Počinju Sinđelićevi dani u Svilajncu: Nizom događaja obeležava se sećanje na slavnog srpskog heroja
on