6 рецепата за посне пице којима ћете бити одушевљени: Са туњевином, кромпиром, ајваром, зељем или печуркама… за свачији укус

Посна пица са ајваром – За тесто: 450 г брашна, 280 мл воде, 70 мл уља, 1/2 коцкице квасца, 1,5 кашичица соли, 1 кашичица шећера. ОВО ТЕСТО ВАЖИ ЗА СВЕ ОСТАЛЕ ПОСНЕ ПИЦЕ
За фил: 2 кашике кечапа, 2 кашике ајвара, 100 г маслинки, 100 г шампињона, 1/2 главице црног лука, 3 већа кисела краставчића, 1 мања, свежа паприка, 50 г кукуруза шећерца, 2 веће конзерве туњевине у комадима, 300 г биљног качкаваља, 1 кесица оригана.
Припрема – Тесто: У топлој води, са додатком шећера, подићи квасац. У ванглицу ставити брашно, додати уље и са припремљеним квасцем замесити тесто. Умешено тесто оставити да нарасте, док се спрема фил.
Фил: Туњевину исцедити од уља и помешати је са, ситно исецканим, црним луком. Шампињоне исећи на тање листиће, паприку и краставчиће на коцкице, а маслинке исећи на кругове. Ајвар и кечап помешати и добро сјединити. Узети велики плех, из електричног шпорета, па га добро подмазати уљем. Нарасло тесто растањити у величини плеха. Премазати га мешавином кечапа и ајвара. Затим распоредити туњевину са луком, па исецкане шампињоне, краставчиће, паприку, маслинке и кукуруз шећерац. Посути са ориганом и, крупно, нарендати биљни качкаваљ. Ставити да се пече, у претходно загрејаној рерни, на 200 степени. Чим ивице теста благо порумене, пица је испечена. Извадити је и послужити.

Посна пица са парадајзом – 1 тесто за пицу, 1 шоља печурака, 1 зрео парадајз, 2-3 зелене паприке, 1 главица црног лука, 1 кашика рузмарина, мало нане, 1 чешањ белог лука, 1 шоља кечапа, мало љуте паприке (по жељи), мало уља.
Припрема: Тесто кружно развући и намазати уљем, затим премазати кечапом, па ређати на колутове исечен парадајз, прстенасто исечен црни лук и зелену паприку, иситњен бели лук, исецкане зачине и печурке исецкане на танке листиће. Може се додати и сир од соје. По жељи све то на крају прелити са мало уља.
Посна пица са кромпиром и маслинама – Састојци: 250 г брашна, 50 г гриза, 1-2 кашичице соли, пола коцкице квасца, кашичица шећера, 60 г зелених маслина без коштица, чен белог лука, 60 мл маслиновог уља, кашичица оригана, 400-500 г куваног кромпира, 150 г парадајза исеченог на колутове, 100 г посног качкаваља, крупна морска со.
Припрема: У посуди промешајте брашно, гриз и со. У средини направите удубљење, ставите издробљен квасац, па додајте шећер и 1-2 кашике млаке воде. Покријте посуду и оставите око 15 минута на топлом да надође. Сипајте око 1,2 дл млаке воде и замесите глатко тесто. Направите лопту, покријте поново и оставите 45 минута да тесто нарасте. Исецкајте ситно маслине. Ољуштите бели лук, изгњечите га и пропржите на уљу. Умешајте оригано и склоните са ватре. Ољуштите кувани кромпир и уздуж исеците на танке кришке. Рерну загрејте на 200°C. Обложите два плеха папиром за печење. Тесто поделите на два дела и оклагијом истањите на два круга. Ставите их на плехове и танко поспите са мало кашкаваља. Одозго поређајте кромпир, парадајз и маслине. Попрскајте уљем, поспите остатком качкаваља и пеците у рерни око 20 минута. Затим испрскајте преосталим уљем, поспите морском сољу и гарнирајте ориганом. Сервирајте топло.

Посна пица са зељем: 1 тесто за пицу, 1/2 кг спанаћа или неке друге врсте зеља, 1 кашика капара, 3/4 шоље црних маслина, 1 чен белог лука, 3/4 шоље уља, бибер, со.
Припрема: Очишћено и опрано зеље обарити у врелој води и оставити да се оцедити у цедиљки. Из маслина извадити коштице и исећи на кришке. Преполовљен бели лук пропржити на уљу како би попримило његов мирис. Из уља извадити лук и бацити га, а додати маслине, зачине, зеље и со, промешати, па све заједно пржити на умереној температури десетак минута. Развити тесто за пицу и на њега ставити претходно припремљени фил од зеља. Пицу пећи на јакој ватри око 30 минута.
Посна пица с туњевином– Састојци: готово тесто за пицу, 100 г кечапа, 100 г шампињона, 1 главица црног лука, 1 конзерва туњевине у уљу, неколико црних маслина, капар, оригано
Припрема: Тесто за пицу премазати кечапом. Туњевину изгњечити виљушком у уљу да се добије уједначена маса. Печурке очистити и изрезати налистиће, па продинстати са луком на уљу док не омекшају. На тесто поређати најпре печурке, па затим туњевину,посути каприма и ориганом. Пећи у загрејаној рерни на 220 степени. Готову пицу украсити маслинама и колутићима црног лука. Савет: Уместо кечапа боље је користити парадајз пире, али није неопходно. Јело ће бити укусније ако се у фил наренда доста посног биљног качкаваља, а и преко још вруће готове пице.

Посни пица ролат – 500 г кора за питу, 600 г кечапа, 600 г маринираних шампињона, 300 г посног качкаваља, мало уља.
Припрема – Коре поделити на 3 дела за 3 ролата (по 5 комада). Печурке исецкати, а качкаваљ изрендати. На сваки ролат иде по 200 г кечапа, 100 г качкаваља и 200 г шампињона. Ставити две коре једну преко друге па премазати кечапом, па ставити трећу кору. И трећу кору премазати кечапом, па посути са изренданим качкаваљем. Ставити четврту кору, премазати је кечапом, па распоредити исецкане шампињоне. Ставити пету кору, па уролати. Тако направити још два ролата. Ролате ставити у обложен плех, па их одгоре премазати са мало уља и пећи их на 220 степени око 30 минута.

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...