Brza i laka posna predjela: 8 izvrsnih recepata kojima će vaši gosti biti oduševljeni

0
30766

Posna predjela u vreme posta i velikih slavskih trpeza su briga koja domaćice svake godine iznova muči: šta spremiti gostima, a da ne bude uvek isti meni za stolom? Ovim fenomenalnim, brzim i lakim receptima uštedećete vaše vreme i trud! U ovih 8 predjela, vrlo ukusnih i jednostavnih za spremanje, svi vaši gosti prosto će uživati.

1. POSNA RUSKA SALATA

posna predjela

2 konzerve sardine,
posni majonez,
4 manje šargarepe,
4 kisela krastavca,
1 veći krompir,
300 g graška,
biber,
so.

Krompir, šargarepu i grašak obariti i iseckati na kockice.Dodati sitno iseckane krastavčiće i izgnječene sardine očišćene od repova, glava i kičme. Posoliti, pobiberiti, pa sve zajedno umešati u posni majonez. Smesu sipati u staklenu činiju i ostaviti u frižider minimum 1 sat pre služenja.

2. POSNE GALETE
Sastojci
400 g brašna
200 ml ulja
125 ml piva
1/2 praška za pecivo
1.5 kašičica soli
50 g susama

Od sastojaka zamesiti testo. Praviti loptice i posuti ih susamom. Peći oko 20 min. na 220C.

posna predjela

3. POSNA KIKIRIKI SALATA

300 g graška
300 g kukuruza šećerca
50 g pečenog slanog kikirikija
1 šoljica od kafe pirinča
200 g posnog majoneza
2 kisele crvene paprike (mogu i sveže)
soli po ukusu

Pročitajte i  Vladeta Jerotić DAO GENIJALAN odgovor na večno pitanje - Evo gde je BOG!

Pirinač skuvati sa 2 šoljice vode. Nakon 10 minuta, pirinač skloniti sa vatre i ostaviti poklopljen da se ohladi. Grašak i kukuruz obariti (ako nisu iz konzerve), a kikiriki i papriku sitno iseckati. Dodati proceđen, ohlađeni pirinač i majonez. Sve promešati i po ukusu posoliti, ali vodite računa da je kikiriki već slan.

4. POSNE PROJICE
3 šoljice za kafu pšeničnog brašna
3 šoljice za kafu projinog brašna
3 šoljice za kafu kisele vode
1 prašak za pecivo
1 šoljica za kafu ulja
30 g susama
30 g semenki suncokreta
30 g lanenog semena
kašičica soli.

posna predjela

Pomešati kiselu vodu i ulje, pa im lagano dodavati prašak za pecivo, pšenično i projino brašno, mešajući varjačom da se dobije glatka smesa, bez grudvica. Na kraju umešati susam, očišćene semenke suncokreta, seme lana i so, pa sve ponovo izmešati da se sastojci sjedine. Izliti u nauljene kalupe za mafine (do 2/3 jer će testo malo nadoći). Peći u rerni, prethodno zagrejanoj na 200°C, otprilike 15 minuta (treba da budu zlatnožute boje).

5. OBLANDA – ROLAT SA TUNjEVINOM

1 list oblande
2 konzerve tunjevine
100 gr kukuruza šećerca
3 veća kisela krastavčića
2 kašike preprženog susama
100 gr margarina
so
biber
kečap

Pročitajte i  Jedna stvar mučila je patrijarha Pavla do samog kraja: Važio je za nekog ko ZNA SVE, ali ovo nije mogao da ODGONETNE

posna predjela

Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil. Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte. Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat. Ostaviti 2 sata u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasite kečapom.

6. POSNE RUŽICE
10 kora za pitu
šaka sojinih ljuspica predhodno potopljenih u malo vode
1 veća glavica crnog luka
1 kašika prženog susama
4 kašike paradajz sosa ili kečapa +kečap za premazivanje kora
so, biber, origano, bosiljak, beli luk u granulama
Ulje i voda za premazivanje kora

posna predjela

Priprema: Sitno iseckati crni luk, prodinstati, dodati sojine ljuspuce i kratko dinstati. Dodati paradajz sos i začine. Uzimati po dve kore, prvu poprskati vodom i uljem, pa staviti drugu koru koju premazete kečapom, rasporediti nadev, urolati i oblikovati ružice. Odozgo premazati uljem i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

7. POSNA SLANA BAJADERA

posna predjela

800 gr posnog sira
250 gr posnog margarina
200 gr prezle
100 gr susama
1 tunjevina
1 kašičica aleve paprike
3 kisela krastavčica
manja veza svežeg peršuna

Pročitajte i  Ovo su bila nezaobilazna jela 80-ih: Mnogi su odrasli na njima, a današnja deca neće ni da čuju

Kačkavalj izrendajte na sitno rende pa ga umutite sa margarinom. Podelite smesu na tri jednaka dela. U prvi deo stavite prezle i susam , u drugi deo stavite oceđenu tunjevinu i alevu papriku, a u treći deo stavite seckane krastavčiće i peršun. Svaku smesu rukama dobro izradite. U dublji manji pleh rastanjite prvo smesu sa prezlama, preko stavite smesu sa tunjevinom, i na kraju smesu sa krastavčićima. Poravnajte i stavite u frižider minimum tri sata da se stegne.

8. PITA SA PEČURKAMA
500 gr svežih šampinjona
2 srednje glavice crnog luka
biber,
so
1,5 dl ulja
500 gr gotovih kora za pite

Fil: iseći crni luk što sitnije, dinstati ga na ulju i kad postane staklast, dodati na rezance sečene šampinjone. Još malo dinstati, pa dodati soli i bibera po ukusu .
Uzeti dve kore premazati uljem pa staviti fil. Odozgo pokriti sa još dve kore, takođe poprskati uljem. Preklopiti kraće krajeve na 2 cm i uviti u rolnu. Ređati rolne u namazan pleh, premazati ih uljem i peći u rerni na 180 stepeni.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime