Брза и лака посна предјела: 8 изврсних рецепата којима ће ваши гости бити одушевљени

0
50405
Фото: Јутјун/принтскрин

Посна предјела у време поста и великих славских трпеза су брига која домаћице сваке године изнова мучи: шта спремити гостима, а да не буде увек исти мени за столом? Овим феноменалним, брзим и лаким рецептима уштедећете ваше време и труд! У ових 8 предјела, врло укусних и једноставних за спремање, сви ваши гости просто ће уживати.

1. ПОСНА РУСКА САЛАТА

2 конзерве сардине,
посни мајонез,
4 мање шаргарепе,
4 кисела краставца,
1 већи кромпир,
300 г грашка,
бибер,
со.

Кромпир, шаргарепу и грашак обарити и исецкати на коцкице.Додати ситно исецкане краставчиће и изгњечене сардине очишћене од репова, глава и кичме. Посолити, побиберити, па све заједно умешати у посни мајонез. Смесу сипати у стаклену чинију и оставити у фрижидер минимум 1 сат пре служења.

2. ПОСНЕ ГАЛЕТЕ
Састојци
400 г брашна
200 мл уља
125 мл пива
1/2 прашка за пециво
1.5 кашичица соли
50 г сусама

Од састојака замесити тесто. Правити лоптице и посути их сусамом. Пећи око 20 мин. на 220Ц.

3. ПОСНА КИКИРИКИ САЛАТА

300 г грашка
300 г кукуруза шећерца
50 г печеног сланог кикирикија
1 шољица од кафе пиринча
200 г посног мајонеза
2 киселе црвене паприке (могу и свеже)
соли по укусу

Pročitajte i  ЧИСТА НЕДЕЉА Ово су правила о првој недељи Великог поста: Према старом веровању ПОСЕБНО ВАЖНО ко вам први данас уђе у кућу

Пиринач скувати са 2 шољице воде. Након 10 минута, пиринач склонити са ватре и оставити поклопљен да се охлади. Грашак и кукуруз обарити (ако нису из конзерве), а кикирики и паприку ситно исецкати. Додати процеђен, охлађени пиринач и мајонез. Све промешати и по укусу посолити, али водите рачуна да је кикирики већ слан.

4. ПОСНЕ ПРОЈИЦЕ
3 шољице за кафу пшеничног брашна
3 шољице за кафу пројиног брашна
3 шољице за кафу киселе воде
1 прашак за пециво
1 шољица за кафу уља
30 г сусама
30 г семенки сунцокрета
30 г ланеног семена
кашичица соли.

Помешати киселу воду и уље, па им лагано додавати прашак за пециво, пшенично и пројино брашно, мешајући варјачом да се добије глатка смеса, без грудвица. На крају умешати сусам, очишћене семенке сунцокрета, семе лана и со, па све поново измешати да се састојци сједине. Излити у науљене калупе за мафине (до 2/3 јер ће тесто мало надоћи). Пећи у рерни, претходно загрејаној на 200°Ц, отприлике 15 минута (треба да буду златножуте боје).

5. ОБЛАНДА – РОЛАТ СА ТУЊЕВИНОМ

1 лист обланде
2 конзерве туњевине
100 гр кукуруза шећерца
3 већа кисела краставчића
2 кашике препрженог сусама
100 гр маргарина
со
бибер
кечап

Pročitajte i  Да ли је ГРЕХ ако човек не пости? Отац Гојко објаснио колико је пост значајан

Обланду ставите између две влажне крпе да омекша док припремате фил. Туњевине оцедите од масноће, затим додајте умућени маргарин и све заједно измиксајте. Додајте исецкане краставчиће, кукуруз шећерац и препржен сусам. Све заједно сјединити и са филом премазати омекшалу обланду, а затим је увити у ролат. Оставити 2 сата у фрижидеру да се стегне и пре него што се исече ролат, украсите кечапом.

6. ПОСНЕ РУЖИЦЕ
10 кора за питу
шака сојиних љуспица предходно потопљених у мало воде
1 већа главица црног лука
1 кашика прженог сусама
4 кашике парадајз соса или кечапа +кечап за премазивање кора
со, бибер, оригано, босиљак, бели лук у гранулама
Уље и вода за премазивање кора

Припрема: Ситно исецкати црни лук, продинстати, додати сојине љуспуце и кратко динстати. Додати парадајз сос и зачине. Узимати по две коре, прву попрскати водом и уљем, па ставити другу кору коју премазете кечапом, распоредити надев, уролати и обликовати ружице. Одозго премазати уљем и посути сусамом. Пећи у рерни загрејаној на 200 степени.

7. ПОСНА СЛАНА БАЈАДЕРА

800 гр посног сира
250 гр посног маргарина
200 гр презле
100 гр сусама
1 туњевина
1 кашичица алеве паприке
3 кисела краставчица
мања веза свежег першуна

Pročitajte i  Старо српско веровање како да привучете новац у кућу: Потребне су вам 3 ствари НАШЕ БАКЕ СУ СЕ КЛЕЛЕ У ОВАЈ ОБИЧАЈ

Качкаваљ изрендајте на ситно ренде па га умутите са маргарином. Поделите смесу на три једнака дела. У први део ставите презле и сусам , у други део ставите оцеђену туњевину и алеву паприку, а у трећи део ставите сецкане краставчиће и першун. Сваку смесу рукама добро израдите. У дубљи мањи плех растањите прво смесу са презлама, преко ставите смесу са туњевином, и на крају смесу са краставчићима. Поравнајте и ставите у фрижидер минимум три сата да се стегне.

8. ПИТА СА ПЕЧУРКАМА
500 гр свежих шампињона
2 средње главице црног лука
бибер,
со
1,5 дл уља
500 гр готових кора за пите

Фил: исећи црни лук што ситније, динстати га на уљу и кад постане стакласт, додати на резанце сечене шампињоне. Још мало динстати, па додати соли и бибера по укусу .
Узети две коре премазати уљем па ставити фил. Одозго покрити са још две коре, такође попрскати уљем. Преклопити краће крајеве на 2 цм и увити у ролну. Ређати ролне у намазан плех, премазати их уљем и пећи у рерни на 180 степени.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име