POSNA ROZEN TORTA: Nezaobilazna poslastica na svim slavama

0
4672

Rozen torta je oduvek bila neozabilazna poslastica na svim slavama. Pripremite ukusnu posnu rozen tortu i obradujte vaše goste!

Za 5 kora potrebno je:

  • 150 g šećera,
  • 20 kašika brašna,
  • 3 šoljice ulja,
  • 5 šoljica kisele vode,
  • 1 kašičica sode bikarbone.
  • 100 g meda

Ukoliko želite deblju koru, povećajte sastojke za pola.

Za fil:

  • 250 g šećera,
  • 2 šoljice vode,
  • 2 kašike kakaoa,
  • 2 kesice vanilin šećera,
  • 300 g mlevenih oraha.
Pročitajte i  Manastirski paprikaš spreman u 3 koraka: Jefrtin i ukusan obrok savršen za vrele letnje dane

Za glazuru:

  • 200 g šećera u prahu,
  • 2 kašike prokuvale vode,
  • ekstrat od malina, višnje ili jagode.

Priprema:

Kore:

  1. Promešajte med sa uljem i kiselom vodom, dodajte šećer, pa potom brašno izmešano sa sodom bikarbonom tako da vam testo bude malo gušće nego za palačinke.
  2. Kalup za pečenje kora obložite namazanim papirom ili folijom, pa tek onda ulijte testo u kalup.
  3. Pecite kratko u pećnici i čim se izvadi pečena kora, odvojite je od papira ili folije.
Pročitajte i  Najbolji recept za tradicionalni đuveč: Lagano jelo puno povrća, idealno za vrele letnje dane

Fil:

  1. Ušpinujte 250 g šećera sa 2 šoljice vode, ali da ne bude previše gusto, pa dodajte mlevene orahe, kakao i vanilin šećer.
  2. Izmešajte sve pažljivo i toplim filom premažite pečene kore.
  3. Zadnju koru premažite glazurom od šećera.

Glazura:

  1. Umutite 200 g šećera sa dve kašike ključale vode.
  2. Kad se masa ujednači i počne da peni, dodajte nekoliko kapi ekstrata od maline, višnje ili jagode.
Pročitajte i  Nikako ne bacajte peteljke od paprike! Iznenadićete se kako sve možete da ih iskoristite!
rozen torta
Rozen torta

PROČITAJTE JOŠ: Posne kiflice sa džemom, hrskave i ukusne, takozvane ”siromaškice”

PROČITAJTE JOŠ: Recept za baklavu sa suvim šljivama i orasima

PROČITAJTE JOŠ: ČUPAVCI: Posna varijanta ovog neodoljivog kolača sa kokosom

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime